NEW YORK - De Dow-Jonesindex slaagde er dinsdag net niet in om boven de magische grens van 14.000 punten te sluiten. Eerder op de dag doorbrak de belangrijkste beursbarometer op Wall Street deze barrière voor het eerst in de geschiedenis.

De index van dertig hoofdfondsen sloot met een winst van 20,57 punten (0,2 procent) op een stand van 13.971,55 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 14,96 punten (0,6 procent) omhoog naar 2712,29 punten. De breed samengestelde S&P 500-index moest de winst op de valreep inleveren en eindigde een fractie in de min op 1549,37 punten.

Inflatiecijfer

De Amerikaanse beurshandel kreeg steun van een onverwachts gedaald inflatiecijfer en overnamenieuws. De chipsector kreeg een impuls van beter dan verwachte kwartaalcijfers van de fabrikant van halfgeleiderapparatuur Novellus Systems. Dit aandeel ging liefst 11,3 procent omhoog. De chipgigant Intel, die na het sluiten van Wall Street zijn cijfers publiceert, klom 1,2 procent.

De grootste stijger in de Dow was het creditcardconcern American Express (plus 4,6 procent). Beleggers sloegen aan het kopen na een koopadvies voor het aandeel van Goldman Sachs. Volgens de zakenbank is het fonds ondergewaardeerd ten opzichte van zijn concurrenten.

Coca-Cola

De frisdrankproducent Coca-Cola en de producent van geneesmiddelen en verzorgingsproducten Johnson & Johnson waren aan de onderkant van de Dow terug te vinden, na de publicatie van teleurstellende kwartaalrapporten. Johnson & Johnson verloor 1,7 procent, terwijl Coca-Cola 1,3 procent moest inleveren.

Coca-Cola behaalde over het tweede kwartaal een nettowinst van 1,85 miljard dollar, iets minder dan waar analisten op hadden gerekend. De winst van Johnson & Johnson was wel boven verwachting, maar de vooruitzichten vielen tegen.

Merrill Lynch

Ook Merrill Lynch, de op twee na grootste zakenbank op Wall Street, publiceerde dinsdag zijn kwartaalresultaten. Ondanks dat de cijfers de verwachtingen overtroffen verloor het aandeel 1,4 procent.

Dat gebeurde nadat de financieel topman van het bedrijf in een toelichting liet weten dat de markt voor leningen aan mensen met weinig onderpand, de zogeheten 'subprime' markt, nog niet is gestabiliseerd. De winst van Merrill Lynch over het afgelopen kwartaal kwam 31 procent hoger uit, dankzij sterke resultaten bij het zakenbankieren en de effectenhandel.

Lyondell

De grote winnaar op Wall Street was het chemiebedrijf Lyondell met een koerssprong van 17,3 procent tot 47,05 dollar. De onderneming heeft ingestemd met een overname door de Nederlandse branchegenoot Basell voor ongeveer 12,1 miljard dollar in contanten. Basell betaalt de aandeelhouders van Lyondell 48 dollar per aandeel, een premie van bijna 20 procent op de slotkoers van Lyondell maandag. Inclusief schulden komt het overnamebedrag uit op ongeveer 19 miljard dollar.

Op het macro-economische vlak werd dinsdag bekend dat de producentenprijzen in juni licht zijn gedaald. De daling kwam uit op 0,2 procent. Analisten hadden in doorsnee juist op een stijging gerekend van 0,2 procent. De daling kwam vooral doordat de Amerikanen minder kwijt waren aan energie.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro aan het einde van de Amerikaanse handel op 1,3780 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen dinsdag stond de munt op 1,3775 dollar.