AMSTERDAM - De koers van de euro is donderdag verder opgelopen. Na het middaguur liep de waarde van de euro op tot tegen de 1,38 dollar. De koersstijging hangt samen met een mogelijke toekomstige renteverhoging in de eurozone. Daarnaast is er sprake van een forse economische groei in de eurozone.

De koers van de Europese eenheidsmunt bereikte een nieuw record van 1,3794 dollar. Een verdere waardestijging van de euro lijkt volgens analisten in het verschiet te liggen. Door de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt is de dollar nu minder in trek. Een duurdere euro is ongunstig voor de Europese export.

Eerder op de dag liet de Europese Centrale Bank (ECB) doorschemeren dat een renteverhoging mogelijk is omdat de inflatie verder kan oplopen. De rente staat nu op 4 procent. De verwachting op de financiële markten is dat dat de komende maanden zeker 4,25 procent zal worden. De vraag is vooral hoe de rentestand zich daarna gaat bewegen.

De groei van de economie in de eurozone speelt daarbij ook mee. Donderdag bleek dat de expansie in het eerste kwartaal met 0,7 procent iets hoger was dan eerder was aangenomen. Ook dat vergroot de kans op een renteverhoging.