TOKIO - De beurs in Tokio is donderdag met verlies gesloten. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde tot onder de grens van 18.000 punten en sloot op 17.984,14 punten. Dat komt neer op een verlies van 65,37 punten ofwel 0,4 procent.

De dag begon nog met winst, in navolging van de koersstijgingen op Wall Street. Het besluit van de centrale bank om de rente niet te verhogen leidde tot een koersdaling van de Japanse munteenheid, de yen. Bedrijven die veel exporteren zagen de waarde van hun aandeel omhoog gaan.

Toch slaagde Tokio er niet in de winst vast te houden. Onder de verliezers was technologiebedrijf Tokyo Electron, dat melding maakte van een zwakke orderontvangst voor halfgeleiders. Dat nieuws zette het fonds op 2 procent verlies. Ook branchegenoten van Tokyo Electron moesten er aan geloven.

Elders in het Verre Oosten bleef de stemming op de beurzen wel positief. Een renteverhoging in Zuid-Korea bracht de beleggers niet van hun stuk. De Kospi-index steeg 1,1 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1,4 procent winst, terwijl de beurs in Sydney 0,4 procent won.