NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen toonden woensdag licht herstel na de forse koersverliezen van een dag eerder. De recente stijging van de olieprijs stuwde de koersen van aandelen in de energiesector.

Ook de financiële sector herstelde zich iets van de zware klappen die zij dinsdag kreeg door aanhoudende zorgen over de Amerikaanse hypotheekmarkt.

De Dow-Jonesindex van de dertig meest verhandelde fondsen sloot uiteindelijk 76,17 punten ofwel 0,6 procent hoger op 13.577,87 punten.

De breder georiënteerde S&P 500-index eindigde eveneens 0,6 procent in de plus op 1518,76 punten, terwijl de index van de 'technologiebeurs' Nasdaq een winst van 0,5 procent liet zien op 2651,79 punten.

Olie

Aandelen in de oliebedrijven Exxon Mobil en Chevron werden respectievelijk 0,9 en 2,0 procent duurder. De prijs van ruwe olie daalde in New York, nadat bekend werd dat de Verenigde Staten meer brandstof in reserve hebben dan analisten verwachtten, maar bleef in de buurt van de 73 dollar per vat van 159 liter.

Chevron kwam dinsdag nabeurs bovendien met een beter dan verwachte prognose voor het tweede kwartaal van 2007.

Losse schroeven

De S&P-index van aandelen in de financiële sector zat in de lift, maar moest wat terrein prijsgeven nadat de verstrekker van studentenkrediet Sallie Mae had laten weten dat een overname door een groep investeerders op losse schroeven is komen te staan.

Het bedrijf verloor 9,8 procent. De bankengraadmeter steeg desondanks met 0,4 procent. Dinsdag was de index met 2,2 procent gedaald, het grootste verlies sinds medio maart.

Hypotheekmarkt

Moody's en Standard & Poor's kondigden dinsdag aan het mes te zetten in de kredietwaardigheid van aan de hypotheekmarkt gerelateerde obigatieleningen met een totale waarde van 17,3 miljard dollar.

De kredietbeoordelaars vrezen dat steeds meer Amerikanen met weinig onderpand hun hypotheek niet meer kunnen aflossen.

Verliezen

Vooral investeringsbanken en kredietverstrekkers kregen daardoor dinsdag zware koersverliezen te verteren. Analisten menen evenwel dat die reactie wellicht wat overtrokken is geweest.

Er was immers geen sprake van een nieuwe situatie, de aankondigingen van Moody's en Standard & Poor's bevestigden alleen de zorgen die al langer bestonden over de huizenmarkt.

Winsten

Ook grote industriële concerns als Caterpillar en Honeywell zaten woensdag in de lift met winsten van respectievelijk 1,2 en 1,6 procent.

Verder deed de medische sector het goed, farmaceut Johnson & Johnson won 1,1 procent. Beide sectoren worden beter in staat geacht zich staande te houden in onzekere economische tijden.

Speculaties

Overnamespeculaties zetten de aandelen in de staalsector en de aluminiumindustrie hoger. De Canadese aluminiumproducent Alcan zou doelwit zijn van een overname door Rio Tinto of BHP Billiton. Het aandeel steeg 4 procent. Concurrent Alcoa, dat eerder dit jaar een vijandelijk bod uitbracht op Alcan, boekt een koerswinst van 1,9 procent.

Staalproducent Gerdau Ameristeel neemt voor ruim 4 miljard dollar branchegenoot Chaparral Steel over. Gerdau leverde 7,5 procent in, maar Chaparral steeg met ruim 10,5 procent.

Euro

Op de valutamarkt stond de euro woensdagavond op 1,3746 dollar, na bij het sluiten van de Europese beurzen een stand van 1,3760 dollar te hebben bereikt.

Aan het einde van de beurshandel in Europa op dinsdag was de Europese eenheidsmunt 1,3715 dollar waard.