AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag licht lager gesloten, na een forse verliesdag op Wall Street een dag eerder. Echter, de minnen op ons continent bleven uiteindelijk beperkt omdat de beurzen in de VS woensdag lichte plussen toonden.

Europese investeerders leken vandaag tijdelijk de aandelenmarkten in de steek te laten in ruil voor het 'veiligere' staatspapier. De zakenbanken stonden flink onder druk op de Europese beurzen. Binnen de toonaangevende DJ Stoxx 50 bestond de toptien van dalers merendeels uit financiele waarden. Deutsche Bank leverde 0,8% in en BNP Paribas en UBS werden allebei 0,9% lager gezet.

Gisteren kregen de zakenbanken in Wall Street ook al een flinke knauw, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's liet weten dat het de ratings overweegt te verlagen van USD 12 miljard aan obligaties die steunen op de 'subprime mortgages'. Collega Moody's ging ook daadwerkelijk over tot een verlaging voor schuldpapier waarachter hypotheken zitten, ter waarde van USD 5,2 miljard.

Unilever

Unilever was een witte raaf in Europa. Het Nederlandse levensmiddelenconcern won in Amsterdam 2,7% op geruchten dat de Amerikaanse fabrikant van personal care-producten Colgate Palmolive wellicht een bod zou willen doen. Een woordvoerder van Unilever wilde desgevraagd geen commentaar geven op het gerucht.

De DJ Stoxx 50 sloot 0,5% lager op 3.924,08 punten. Ook de nationale beurzen kleurden rood, maar de verliezen vielen uiteindelijk mee. Met name de DAX in Frankfurt stond onder druk met een verlies van 0,8%. In Londen daalde de FTSE met 0,2%, de CAC40 viel 0,3% terug. In Amsterdam eindigde de AEX 0,25% lager op 553,56 punten.

Euro

De euro noteerde met USD 1,3758 in de buurt van een nieuw record tegen de dollar. De koers liep een dag eerder al op in aanloop naar een toespraak door Fed-baas Bernanke. De lage dollarkoers is geen goed nieuws voor Europese bedrijven die zwaar leunen op hun inkomsten in de Verenigde Staten. Zo verloor Siemens woensdag 1,5% en daalde DaimlerChrysler uiteindelijk 1,4%.

DaimlerChrysler gaf aan dat er geen vertraging is bij de verkoop van de verlieslatende Chrysler-tak, vanwege zorgen bij investeerders dat de financiering van de deal niet zal rondkomen. De verkoop wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond.

Unibail Rodamco

Binnen de AEX daalde Unibail-Rodamco met 1,1%. Unibail heeft na afloop van de na-aanmeldingstermijn van het bod op Rodamco Europe 95,7% van de aandelen in handen. Een uitrookprocedure voor de overige aandelen wordt gestart.

Royal Dutch Shell eindigde 1,1% lager. Analisten van Goldman Sachs hebben het advies voor het aandeel Royal Dutch Shell verlaagd van neutral naar sell. De zakenbank voorziet drie jaar van forse investeringen zonder een duidelijke groei van de productie of kasstroom.

Elders werd de Franse supermarktgroep Carrefour beloond voor zijn sterke omzetcijfers. Die kwamen licht boven de gemiddelde analistenverwachting uit. Citigroup reageerde met een advies- en koersdoelverhoging. Het aandeel won 0,9%.