TOKIO - De aandelenbeurzen in Azië hebben woensdag in navolging van Wall Street verliezen moeten incasseren. Beleggers deden hun aandelen over een breed front in de verkoop. De verliezen in Tokio waren het grootst. Dat had ook te maken met een stijging van de Japanse munteenheid, de yen.

De Nikkei-index in Tokio ging de dag uit op 18.049,51 punten. Dat komt neer op een verlies van 203,16 punten ofwel 1,1 procent. In Seoul bleef de schade beperkt tot 0,2 procent verlies, terwijl de beurs in Hongkong tijdens de middaghandel een daling van 0,4 procent noteerde. De beurs in Sydney verloor 0,5 procent.

De daling op de Amerikaanse beurzen had te maken met zorgen over de huizenmarkt in de VS. In Tokio werd de handel tevens beïnvloed door de gestegen koers van de yen. Analisten sluiten niet uit dat de yen verder in waarde omhoog zal gaan. Japanse bedrijven die veel exporteren hebben daar last van.

Sony

Onder de dalers van woensdag waren elektronicaconcern Sony, dat 2 procent verloor. Autofabrikant Toyota leverde 1,7 procent in. Deze bedrijven halen een groot deel van hun omzet in het buitenland. Een stijgende yen maakt hun producten minder aantrekkelijk voor de export.

Tijdens de handel in het Verre Oosten stond verder de mijnbouwsector onder druk. BHP Billiton verloor in Sydney 1,7 procent, wat te maken had met de dalende metaalprijzen. Branchegenoot Rio Tinto wist de verliezen beperkt te houden tot min 0,7 procent.