NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen noteerden dinsdag vlak voor het sluiten van de handel een min. De afkoelende huizenmarkt baart beleggers zorgen.

Een toespraak van voorzitter Ben Bernanke van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve) over de stand van de inflatie gaf beleggers bovendien weinig hoop op een renteverlaging.

De Dow-Jonesindex noteerde een half uur voor het slot van de handel op Wall Street 0,7 procent lager op 13.551 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 1 procent omlaag naar 2643 punten en de S&P 500 daalde 1,1 procent tot 1515 punten.

Hypotheek

De Amerikaanse bankensector stond dinsdag onder flinke druk door een mogelijke afschrijving van hypotheekschulden door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Het gaat daarbij om leningen aan mensen met weinig onderpand, de zogeheten 'subprime' markt, ter waarde van 12 miljard dollar.

Hypotheekverstrekkers en investeringsbanken incasseerden hierdoor rake klappen. JP Morgan Chase was de grootste daler in de financiële sector met een koersverlies van 2,4 procent. Concurrent Citigroup verloor ruim 1 procent.

Inflatie

In zijn toespraak voor het nationale bureau voor economisch onderzoek in Cambridge, Massachusetts herhaalde Bernanke de noodzaak om de inflatie in toom te houden. "Mensen hadden op een wat vriendelijker inflatieverhaal gehoopt, maar het liep meer uit op een academisch betoog", aldus een handelaar in New York.

Om de inflatie in de hand te houden kan de Federal Reserve de rente verhogen. Beleggers houden daar niet van.

Spaarrekening

Het maakt het lenen door bedrijven duurder en consumenten zullen bij een hogere rente geneigd zijn hun geld op een spaarrekening te storten in plaats van te besteden.

Beleggers op Wall Street maakten zich tevens zorgen over de flink opgelopen koersen de laatste tijd vooruitlopend op een nieuwe reeks kwartaalresultaten. Met twee winstwaarschuwingen op dinsdag beginnen handelaren zich af te vragen of de verwachtingen niet te hooggespannen zijn.

Bel

De doe-het-zelfketen Home Depot trok dinsdag aan de bel met de mededeling dat de winst dit jaar sterker zal dalen dan aanvankelijk verwacht. Het Dow-fonds heeft last van de afkoelende Amerikaanse huizenmarkt.

Toch noteerde het aandeel halverwege de handelssessie 0,3 procent hoger. Home Depot had namelijk ook goed nieuws voor beleggers.

Aandelen

Het bedrijf koopt ter waarde van 11 miljard dollar eigen aandelen terug. Hierdoor stijgt de winst per aandeel.

De detailhandelaar Sears gaf aan minder winst te verwachten in het tweede kwartaal door oplopende kosten. Het aandeel ging bijna met 10 procent onderuit.

Euro

Op de valutamarkt bereikte de euro dinsdagmiddag 1,3717 dollar, de hoogste stand ooit. Aan het slot van de handel in Europa was de euro 1,3715 dollar waard.

Bij het slot van de Europese beurzen maandag kostte de Europese eenheidsmunt 1,3625 dollar.