AMSTERDAM - De voedingssector was dinsdag in trek bij de beleggers op het Damrak. Dat was te danken aan het overnamebod van 12,3 miljard euro op het levensmiddelenbedrijf Numico door de Franse branchegenoot Danone.

Hoofdfonds Numico schoot met 20,7 procent omhoog tot 53,70 euro. De Europese beurshandel had last van de zwakke dollar.

De AEX, de index van meest verhandelde beursfondsen in Amsterdam, sloot op 554,95 punten. Dat is een verlies van 2,48 punten, ofwel 0,4 procent. De MidKap-index noteerde vrijwel onveranderd op 758,90 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 1,2 en 1,4 procent.

Numico

Maandag nabeurs werd bekend dat Danone een bod heeft uitgebracht op Numico van 55 euro per aandeel. Kort na het middaguur maandag werd de handel in Numico stilgelegd op last van de beurswaakhond AFM in afwachting van een bericht. Het gonsde toen al van de geruchten dat er een bod zou komen. Numico stond op dat moment 11,4 procent hoger op 44,50 euro. De AFM meldde dinsdag een onderzoek te starten naar mogelijke handel met voorkennis.

Het aandeel van Unilever liftte met Numico mee in de AEX en was met 2 procent een van de sterkste stijgers. In de MidKap ging het CSM voor de wind (plus 3,3 procent). ,Ik hoor niet anders dan dat je deze fondsen moet hebben", zei Gert-Jan Geels, handelaar bij Eureffect. "De hele foodsector staat in de belangstelling."

Nestlé

Op de Zwitserse beurs ging Nestlé, 's werelds grootste levensmiddelenconcern, 1,4 procent vooruit. In Parijs verloor Danone 1,8 procent. De markt vindt de overnameprijs voor Numico te hoog.

De handel in Europa kreeg geen steun van de lagere opening van Wall Street. De verliezen in New York waren voor een deel te wijten aan winstwaarschuwingen van doe-het-zelfketen Home Depot en detailhandelaar Sears Holdings.

Onrustiger

"Beleggers worden steeds onrustiger", zei Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Volgens hem zijn ze bezorgd dat de aankomende stroom tweedekwartaalcijfers gaat tegenvallen en dat de "macrocijfers steeds minder groen worden".

De grootste daler in de AEX was het staalconcern Arcelor Mittal (min 2,4 procent). Maandag ging dit aandeel nog 3,3 procent omhoog na een gunstig analistenrapport van Deutsche Bank. Bij de middelgrote fondsen stond automatiseerder LogicaCMG onderaan (min 3,1 procent).

Océ

De printer- en faxfabrikant Océ was koploper in de MidKap met een koerssprong van 6,7 procent. Het aandeel profiteerde van een koopadvies van ABN Amro. Sinds de recente goede kwartaalcijfers is Océ populair bij beleggers. Het aandeel is sinds half maart een slordige 44 procent opgelopen.

Op de valutamarkt bereikte de euro dinsdagmiddag 1,3717 dollar, de hoogste stand ooit. Aan het slot van de handel in Europa was de euro 1,3715 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen maandag was de Europese eenheidsmunt 1,3625 dollar waard.