TOKIO - Een koersstijging van de Japanse yen heeft dinsdag voor een belangrijk deel de stemming op de beurs in Tokio bepaald. Japanse bedrijven die veel exporteren, stonden door de koersstijging van de munt op verlies. Dat zorgde ervoor dat de Nikkei-index van 225 fondsen de dag met een klein verlies afsloot.

De Nikkei-index sloot op 18.252,67 punten, wat neerkomt op een verlies van 9,31 punten ofwel 0,1 procent. Dat de daling beperkt bleef, kwam met name door het handelshuis Mitsui & Co. Het aandeel van dit bedrijf ging omhoog nadat zakenbank Goldman Sachs het koersdoel naar boven had bijgesteld.

De exportfondsen hadden een mindere dag door de duurdere yen. Zij houden minder geld over aan producten die zij in het buitenland verkopen. Met name de autobranche is hier gevoelig voor. Toyota verloor een half procent, terwijl concurrent Honda 0,7 procent inleverde. Het aandeel van camerafabrikant Canon werd 1 procent minder waard. De dure yen zal de komende tijd een steeds grotere rol spelen op de beurs in Tokio, zo schatten analisten in.

Hedgefonds

Sausfabrikant Kikkoman verloor 5 procent nadat hedgefonds-aandeelhouder Steel Partners door een verloren rechtszaak de kans op de overname van een andere sausfabriek, Bull-Dog, voorlopig onmogelijk zag worden. Ook andere fondsen waarin Steel Partners investeert daalden. De angst bestaat dat het hedgefonds de Japanse markt gaat verlaten.

In Seoul kreeg de handel een duwtje in de rug door gunstige cijfers over de Zuid-Koreaanse economie. De Kospi-index steeg met 0,6 procent. In Australië was de stemming minder. Daar verloor de All Ordinaries 0,5 procent. De handel in Hongkong was rustig. De Hang Seng-index sloot met een winst van 0,3 procent.