NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York kropen maandag omhoog op een matte handelsdag. Beleggers wachten op de kwartaalcijfers, waarvan de eerste nabeurs worden bekendgemaakt. Positief nieuws over onder meer vliegtuigfabrikant Boeing en internetzoekmachine Google zorgde voor een lichte stijging.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde aan het einde van de handel een stand van 13.649,97 punten, een winst van 38,97 punten (0,3 procent). De Dow nadert daarmee het op 4 juni gevestigde record van 13.676,32 punten.

De schermenbeurs Nasdaq steeg 3,51 punten (0,1 procent) tot 2670,02 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 1,41 punten ofwel 0,1 procent steeg naar 1531,85 punten.

Boeing

Boeing was een van de stijgers van de Dow-Jonesindex. Het aandeel steeg ruim 1 procent, een dag nadat de Amerikaanse vliegtuigfabrikant de Boeing 787 Dreamliner presenteerde. De 787 is het eerste volledig nieuwe verkeersvliegtuig van Boeing in meer dan tien jaar. Boeing belooft dat zijn jongste telg met een vijfde minder kerosine toe kan.

Google

's Werelds populairste internetzoekmachine Google, genoteerd aan de Nasdaq, steeg ook met ruim 1 procent. Google maakte maandag bekend voor 625 miljoen dollar (459 miljoen euro) in contanten de Amerikaanse communicatiebeveiliger Postini over te nemen.

Johnson & Johnson

De Amerikaanse medicijnenfabrikant Johnson & Johnson maakte maandag bekend dat het bedrijf voor 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) aandelen gaat inkopen. Het aandeel steeg daarop met bijna 1 procent. Ook het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhilips maakte bekend eigen aandelen te gaan inkopen, voor een bedrag van 15 miljard dollar (11 miljard euro). Het aandeel steeg met 3,7 procent tot 84 euro.

"Het is een relatief rustige tijd geweest", zei een beursanalist in New York, die verwacht dat de cijfers voor het tweede kwartaal de verwachtingen gaan overtreffen. "Ik denk dat we sterke resultaten gaan zien, zoals we ook zagen bij eerdere kwartaalcijfers."

Alcoa

Alunimiumproducent Alcoa bijt maandag nabeurs bij de kwartaalcijferregen traditioneel het spits af. Het aandeel steeg bijna 2 procent in afwachting op de cijfers. Analisten verwachten dat de winst van het bedrijf met ongeveer 10 procent is toegenomen.

Verder was er overnamenieuws van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group. Het private equitybedrijf wordt eigenaar van Sequa, een fabrikant van onderdelen voor vliegtuigen en auto's. Met de overname is een bedrag gemoeid van 2,7 miljard dollar (2 miljard euro). Dat is 54 procent meer dan de slotkoers van het aandeel vrijdag.

Sequa

Sequa steeg met ruim 50 procent op het nieuws tot 173 dollar. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management heeft zijn overnamebod op het Amerikaanse chemieconcern Huntsman maandag iets verbeterd.

Apollo verhoogde het bod op Huntsman met 2,8 procent tot 6,5 miljard dollar (4,7 miljard euro). Dit op vier na grootste chemiebedrijf in de Verenigde Staten stemde vorige week nog in met een overname door de Nederlandse branchegenoot Basell. Het aandeel Huntsman steeg met ongeveer 0,1 procent.

Valutamarkt

Op de valutamarkt was de euro 1,3620 dollar waard. Bij het slot van de handel in Europa was de eenheidsmunt 1,3625 dollar waard.