AMSTERDAM - De toonaangevende Europese effectenbeurzen zijn maandag met winst aan de week begonnen. De distributeur van chemicaliën Univar en het voedingsmiddelenconcern Numico zorgden maandag voor behoorlijk wat vuurwerk op een verder rustig Damrak.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot op 557,43 punten. Dat was een winst van 2,43 punten, ofwel 0,4 procent. De MidKap, de graadmeter voor middelgrote bedrijven, noteerde 12,14 punten (1,6 procent) hoger op 758,79 punten. Parijs sloot onveranderd, terwijl de beurzen in Frankfurt en Londen respectievelijk 0,4 en 0,3 procent wonnen.

Numico

Tegen het sluiten van de beurzen werd bekendgemaakt dat het Franse voedingsmiddelenconcern Danone Numico wil overnemen. Danone betaalt 55 euro per Numico-aandeel. De handel in het aandeel Numico was even na 12.00 uur stilgelegd op last van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het aandeel stond toen op 11,4 procent winst op 44,50 euro. De handelsvolumes waren daarmee ongeveer vier keer zo hoog als normaal.

Verder werd maandag bekend dat CVC Capital Partners Univar wil kopen voor 53,50 euro per aandeel, een premie van ruim 37 procent ten opzichte van de slotkoers vrijdag. Het aandeel Univar, genoteerd in de MidKap-index, schoot 36 procent omhoog tot bijna 53 euro. De winst van de MidKap was met name aan deze koerssprong te danken.

Vopak

Naast Numico waren ook de printer- en faxfabrikant Océ (plus 4,7 procent) en het tankopslagbedrijf Vopak, dat 4,9 procent duurder werd, onderwerp van overnamespeculaties. "Océ heeft recent goede kwartaalcijfers bekendgemaakt en ook dit bedrijf is een overnamekandidaat", zo verklaarde een vermogensbeheerder de koerswinst.

Het staalconcern Arcelor Mittal kon maandag profiteren van een koopadvies van Deutsche Bank. Het aandeel ging 3,3 procent omhoog. De dalers in de AEX waren duidelijk in de minderheid. Het vastgoedfonds Rodamco Europe was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3625 dollar, onveranderd ten opzichte van het slot van vrijdag.