TOKIO - De toonaangevende effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn maandag met stevige winsten gesloten. De indexen van drie belangrijke beurzen eindigden op een recordstand.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 121,04 punten (0,7 procent) op 18.261,98 punten, de hoogste slotstand sinds mei 2000. De Kospi in Seoul eindigde 1,2 procent hoger op een nieuw record. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,7 procent hoger, eveneens op een niveau dat nog niet eerder was bereikt. De Hang Seng in Hongkong steeg 1,2 procent, ook op een nieuw record.

In Tokio kreeg de beurshandel steun van een beter dan verwacht cijfer over de orders voor machines. De orders voor machines in Japan stegen in mei met 5,9 procent vergeleken met de voorgaande maand. Analisten gingen in doorsnee uit van een toename met 2,3 procent. De op een na grootste machinebouwer ter wereld Komatsu won 1,9 procent en de producent van industriële robots Fanuc steeg 1,3 procent.

Yen

Op de valutamarkt bereikte de euro met een waarde van 168,54 yen de hoogste stand ooit tegenover de Japanse munt. De yen staat al enige tijd onder druk door de lagere rente in Japan en de verwachting voor oplopende rentestanden elders in de wereld.

De beurshandel in Seoul werd gesteund door een opwaartse bijstelling van de exportprognose voor dit jaar. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel stijgt de export dit jaar met 12,8 procent tot 367 miljard dollar. Eerder werd nog uitgegaan van een exportstijging met 10,6 procent. Elektronicaconcern Samsung, dat vorig jaar goed was voor 16 procent van alle export vanuit Zuid-Korea, ging 2,6 procent omhoog.

Mijnbouw

In Sydney gingen vooral de mijnbouwfondsen omhoog, geholpen door de hogere prijzen voor grondstoffen en olie. Het grootste mijnbouwconcern ter wereld BHP Billiton steeg 3,4 procent. Rio Tinto, de op twee na grootste, ging 1,3 procent vooruit.