ROTTERDAM - Univar wordt van de beurs gehaald door de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De chemische distributeur liet maandag weten overeenstemming te hebben bereikt met CVC-dochter Ulysses over een bod van in totaal ruim 1,5 miljard euro.

CVC biedt 53,50 euro per aandeel Univar. Dat is een premie van 37 procent boven de slotkoers van afgelopen vrijdag, toen het bedrijf op de beurs nog 1,17 miljard euro waard was. De raad van commissarissen en de raad van bestuur van Univar zullen het bod aanbevelen bij de aandeelhouders.

Univar en CVC verwachten de komende weken overeenstemming te bereiken over de exacte voorwaarden van het bod. In augustus zal dan een openbaar bod op de aandelen Univar volgen. Univar doet het bod gestand als ten minste 95 procent van de aandelen wordt aangemeld. Beide partijen verwachten de overname in het derde kwartaal af te ronden.

HAL

De grootste aandeelhouder van Univar, investeringsmaatschappij HAL, heeft toegezegd zijn belang van 27 procent aan te bieden. Het aandeel HAL won kort na opening ruim 4 procent tot 84,16 euro. Univar, dat is opgenomen in de MidKap-index, opende 36 procent hoger op 52,85 euro. Analisten van de effectenbanken Rabo Securities en Petercam zijn positief over het bod en rekenen niet op een tegenbod.

De durfkapitalist CVC wil de groei van Univar, op eigen kracht en door overnames, versnellen. Onder leiding van CVC zal Univar zoeken naar overnames in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Bestuursvoorzitter Gary Pruitt blijft na de overname aan, mede-bestuurder Jan Holsboer treedt af. Ook de leden van de raad van commissarissen zullen aftreden.

AVR

CVC is in Nederland bekend van belangen in afvalverwerker AVR, die recent branchegenoot Van Gansewinkel overnam, en het bouwbedrijf VolkerWessels. Vorig jaar bracht de investeringsmaatschappij de buizen- en leidingenfabrikant Wavin naar de Amsterdamse beurs.

Het bod heeft volgens Univar naar verwachting geen negatieve gevolgen voor de achtduizend personeelsleden van de onderneming. Het concern heeft meer dan tweehonderd distributiecentra, voornamelijk in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Azië.

Chemicaliën

Het bedrijf koopt basischemicaliën in die vervolgens worden bewerkt en verpakt naar de wensen van de klanten. Vorig jaar steeg de winst van Univar met bijna 9 procent tot 134,2 miljoen dollar op een omzet van 6,6 miljard dollar (5 miljard euro).

Dit voorjaar deed het Rotterdamse bedrijf de grootste overname in zijn historie toen het 650 miljoen dollar bood voor de Amerikaanse branchegenoot Chemcentral. Univar heeft met de banken een lening geregeld van 1,5 miljard dollar om de overname te financieren. CVC staat achter deze overname, zo liet het maandag weten.

Vopak

Univar is een afsplitsing van Vopak, dat het resultaat was van de samenvoeging van de Rotterdamse concerns Van Ommeren en Pakhoed. Na drie jaar gemodder, waarbij de aan de aandeelhouders voorgespiegelde synergievoordelen uitbleven, werd in juni 2002 besloten om de chemische distributie af te splitsen. De tankopslagactiviteiten bleven bij Vopak.