LONDEN - Het chemie- en verfconcern Akzo Nobel moet uiterlijk 9 augustus kleur bekennen in de overnamepoging van het Britse chemieconcern Imperial Chemical Industries (ICI). Dat heeft de Britse toezichthouder Takeover Panel vrijdag bepaald.

ICI wees begin juli een indicatief overnamebod van Akzo Nobel van 10,7 miljard euro (600 pence per aandeel) af. De Britten vinden het bod te laag. Sindsdien is er geen formeel contact geweest tussen de twee. Aandeelhouders van ICI hebben aangegeven pas een bod te zullen accepteren van minimaal 700 pence.

Bronnen hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat Akzo Nobel momenteel bezig is zijn aandeelhouders warm te krijgen voor een hoger bod op ICI. Het Nederlandse concern zou echter zo lang mogelijk de kaarten tegen de borst willen houden om concurrenten op afstand te houden. De Amerikaanse bedrijven Dow Chemical en DuPont, het Duitse BASF en het Indiase Reliance zouden op de loer liggen.

Verwachting

Analisten verwachten dat Akzo Nobel bereid is het eerdere indicatieve bod op te schroeven naar 650 tot 700 pence per aandeel, alleen al omdat bij een mislukte overnamepoging het bedrijf uit Arnhem zelf doelwit wordt voor een overname. Akzo Nobel besloot eerder dit jaar de farmapoot Organon voor 14 miljard dollar (11 miljard euro) te verkopen aan het Amerikaanse Schering-Plough.

Akzo Nobel is wereldwijd marktleider in verf. Met een grote overname wil het die positie verstevigen. De afgelopen jaren versterkte het concern de verfdivisie vooral met de overname van kleinere branchegenoten.