AMSTERDAM - De toonaangevende Europese effectenbeurzen zijn vrijdag met winst het weekeinde ingegaan. De oliefondsen verleenden steun aan de beursgraadmeters door de opgelopen olieprijs.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot op 555,00 punten. Dat was een winst van 4,20 punten, ofwel 0,8 procent. De MidKap, de graadmeter voor middelgrote bedrijven, noteerde 1,18 punt (0,2 procent) hoger op 746,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tussen de 0,7 en 0,8 procent.

Er was wel wat behoedzaamheid bij de beleggers in Europa wegens zorgen over de rente in de Verenigde Staten. Die zorgen namen toe nadat het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat er in juni 132.000 nieuwe arbeidsplaatsen zijn bijgekomen. Analisten gingen in doorsnee uit van 120.000. Volgens handelaren kan een verkrapping op de arbeidsmarkt leiden tot inflatie en dat verkleint de kans op een renteverlaging door het stelsel van Amerikaanse centrale banken in de nabije toekomst.

Olie

De Europese oliefondsen gaven de beurshandel steun door de opgelopen olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie bereikte in Londen meer dan 76 dollar per vat, het hoogste niveau in elf maanden. Shell was met een winst van 2,7 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam. De toeleverancier van de oliesector SBM Offshore volgde met een plus van 1,2 procent.

Bovendien kreeg zwaargewicht Shell een extra steuntje in de rug door een opwaardering door Deutsche Bank. Ook het beleggingsadvies voor de Britse branchegenoot BP werd verhoogd. Het oliebedrijf steeg op de beurs van Londen met 1,1 procent. Total kreeg in Parijs 2,7 procent erbij.

Weinig handel

Handelaren vonden dat er voor de rest weinig belangrijk nieuws was dat richting kon geven aan de handel. "Het is een typische vrijdagmarkt met weinig handel", zei Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

De vastgoedsector had vrijdagochtend op het Damrak last van de hogere rente op de kapitaalmarkt. "Daardoor wordt de kans op herwaarderingen minder", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Financieringen worden duurder en dat drukt de resultaten.

Unibail Rodamco

Hoofdfonds Unibail Rodamco wist zijn min echter na het middaguur om te zetten in een plus (1 procent). Dat gold ook voor Corio in de MidKap (plus 0,7). Volgens Zwaneveld waren de winsten van Unibail Rodamco en Corio te danken aan een technisch herstel. "Het sentiment blijft negatief."

Unilever noteerde een plus van 0,1 procent in de AEX. Het concern schuift de Belgische en Nederlandse organisaties in elkaar. Daardoor verdwijnen 340 banen, vooral in de marketing- en verkoopafdelingen. Zo wil het was- en levensmiddelenconcern zijn concurrentiekracht verbeteren.

Van der Moolen

Handelshuis Van der Moolen steeg 5,1 procent in de MidKap. Handelaren hadden geen verklaring voor de koersstijging.

Op de lokale markt was Sligro met een winst van 1,9 procent een opvallende stijger. De groothandel heeft zijn MeerMarkt- en Attentformules ondergebracht bij Spar Holding. Na de samenvoeging krijgt Spar een belang van 45 procent, evenveel als Sperwer, dat goederen en diensten levert aan de bij haar aangesloten zelfstandige ondernemers van Plus en Spar-supermarkten.

De euro noteerde vrijdagmiddag 1,3625 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de Europese munt 1,3590 dollar waard.