TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag met licht verlies gesloten. Winstnemingen, na een week van stijgende koersen, zorgden aan het begin van vrijdag al voor een kleine daling van de Nikkei-index, die zich de rest van de dag niet wist te herstellen. Onder meer de aandelen van camerafabrikant Canon, die de afgelopen dagen omhoog waren gegeaan, werden van de hand gedaan.

De Nikkei verloor uiteindelijk 0,4 procent en eindigde vrijdag op 18.140,94 punten, 80,54 punten lager dan de slotstand van donderdag.

De vlakke handel in Tokio volgde op eveneens slappe handelsdagen in Europa en op Wall Street. Verliezen van 0,1 procent (Dow Jones) en een magere winst voor de Nasdaq (0,4 procent), vormden geen inspiratie voor de handelaren in Japan. Beleggers wachtten ook op de publicatie van cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, die later op vrijdag openbaar zullen worden gemaakt.

Cijfers

Ook waren de handelaren in afwachting van nieuwe cijfers die bedrijven de komende weken bekend zullen maken. Beleggers leken zich ook meer te interesseren voor obligaties ten koste van de aandelen.

Behalve Canon was ook Suzuki Motor Corp. een opvallende daler. Het aandeel verloor 1,6 procent, nadat het de afgelopen dagen 8,5 procent was gestegen. De Indiase poot van Suzuki waarschuwde dat de recordomzet van het vorige seizoen waarschijnlijk niet zal worden gehaald als gevolg van sterkere concurrentie. India is de grootste afzetmarkt van Suzuki.

All Ordinaries

Elders in Azië was er net zoals in Tokio weinig spanning op de beurzen. De Australische All Ordinaries verloor 0,1 procent en de beurs in Seoul sloot de dag af met een winst van 0,7 procent.

De Hang Seng-index in Hongkong daarentegen kreeg er aan het einde van de handel 1,3 procent bij en sloot op een recordstand van 22.531,77 punten. De koersen werden opgestuwd door goede resultaten op de beurzen in de rest van China.