NEW YORK - De aandelenmarkten in New York zijn donderdag met uitzondering van de Nasdaq vrijwel onveranderd gesloten. De beleggers op Wall Street deden het na de viering van Onafhankelijkheidsdag voorzichtig aan, onder meer door de oplopende rendementen op obligaties.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 11,46 punten (0,1 procent) lager op 13.565,84 punten. De schermenbeurs Nasdaq ging 11,70 punten, ofwel 0,4 procent, omhoog naar 2656,65 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond een fractie hoger op 1525,40 punten.

Independence Day

De effectenbeurzen in New York waren woensdag de hele dag dicht vanwege de viering van Independence Day. De indices openden donderdag aanvankelijk licht hoger in navolging van de winsten op maandag en dinsdag.

Aan het einde van de ochtend sloeg het sentiment echter om, toen bleek dat de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties oplopen. Dat kwam onder meer door een beter dan verwacht groeicijfer over de Amerikaanse dienstensector. De ISM-index steeg in juni naar 60,7 punten van 59,7 punten in mei, de sterkste groei in veertien maanden.

Bovendien maakte de salarisverwerker ADP bekend dat Amerikaanse werkgevers in juni 150.000 nieuwe arbeidsplaatsen hebben gecreëerd, de sterkste toename in zeven maanden. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve door de beter dan verwachte macrocijfers mogelijk afziet van een renteverlaging in de nabije toekomst. Het wordt daardoor interessanter om te beleggen in obligaties.

Vooral de financiële fondsen moesten een veer laten. Goldman Sachs daalde 1,4 procent en Bank of America verloor 0,4 procent. JPMorgan Chase zakte 1,1 procent en 's werelds grootste bankconcern Citigroup koerste 0,3 procent omlaag.

General Motors

General Motors was de grootste daler in de Dow met een verlies van 3,2 procent. De grootste autofabrikant in de Verenigde Staten maakte dinsdag nabeurs bekend dat de Amerikaanse verkoop in juni met 21 procent is gedaald. GM kreeg daarop een afwaardering van zakenbank Bear Stearns. Branchegenoot Ford Motor verloor 2,9 procent.

Hilton Hotels steeg bijna 26 procent. De investeringsmaatschappij Blackstone Group maakte dinsdag een overnamebod bekend van 26 miljard dollar inclusief schulden op de op een na grootste Amerikaanse hotelketen. Sectorgenoot Marriott International ging 7 procent vooruit.

Het chemieconcern Huntsman noteerde een winst van 12,5 procent. De onderneming heeft een rivaliseerd overnamebod ontvangen van durfkapitalist Apollo Management van 6 miljard dollar. Het bestuur en de belangrijkste aandeelhouders van Huntsman stemden vorige week nog in met een overname door het Nederlandse chemiebedrijf Basell.

Samsonite

De Amerikaanse koffermaker Samsonite liet een winst optekenen van 8,3 procent. Het 97 jaar oude bedrijf heeft ingestemd met een overnamebod van 1,7 miljard dollar inclusief schulden door de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.

De technologiebeurs Nasdaq kreeg steun van Research in Motion (RIM). Het Canadese bedrijf heeft toestemming gekregen om zijn draagbare e-mailapparaat BlackBerry te verkopen in China, na acht jaar onderhandelen. RIM ging 4 procent omhoog. Apple steeg 4,4 procent in de Nasdaq. Beleggers verwachten veel van de nieuwe iPhone, die afgelopen weekend in de verkoop ging in de VS.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie stond in New York boven de 71 dollar, het hoogste niveau in tien maanden. De oliehandelaren maken zich zorgen over het geweld in Nigeria en de olievoorraden in de VS.

De euro was 1,3600 dollar waard. Bij het slot van de handel in Europa was de Europese munt 1,3590 dollar waard.