AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenbeurzen zijn donderdag lager gesloten. De rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England hadden weinig invloed op de handel omdat die al waren ingecalculeerd.

Beleggers waren voorzichtig vanwege de afzwakkende dollar en de hogere olieprijs. De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot op 550,80 punten. Dat is een daling van 3,45 punten, ofwel 0,6 procent. De MidKap voor het middensegment verloor 1,92 punt (0,3 procent) en kwam uit op 745,47 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 0,6 en 1,1 procent achteruit.

De ECB handhaafde zoals verwacht het belangrijkste rentetarief op 4 procent. De Bank of England verhoogde het rentetarief wel, met 0,25 procentpunt naar 5,75 procent, maar dat was al ingecalculeerd.

WW

De nieuwe aanvragen voor een uitkering in de Verenigde Staten vielen intussen tegen. Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering indiende steeg vorige week tot 318.000. Een ander cijfer, de inkoopmanagersindex van de dienstensector in de VS, viel weer mee. De index steeg in juni sterker dan verwacht. Beide cijfers haddden echter nauwelijks invloed op de handel.

Belangwekkend bedrijfsnieuws om richting te geven aan de handel ontbrak. "De koersen swingden daardoor een klein beetje heen en weer", zei René Bastiaenen, analist bij Eureffect. Hij noemde donderdag een erg matte beursdag. "Pas als bedrijven met hun tweedekwartaalcijfers en vooruitzichten komen, wordt het weer spannend."

Vedior

Het uitzendconcern Vedior was de hele dag koploper bij de hoofdfondsen in Amsterdam en sloot met een winst van 2,9 procent. Het aandeel bewoog mee met dat van branchegenoot Michael Page, dat in Londen 6,3 procent won door een recordwinst in het tweede kwartaal. Ook Randstad was in trek (plus 0,7 procent).

TomTom was een opmerkelijke daler in de AEX. Zakenbank Kempen & Co heeft zijn beleggingsaanbeveling voor het aandeel verlaagd. De producent van navigatieapparatuur verloor 1,6 procent.

Océ

Bij de middelgrote fondsen mocht de printer- en faxfabrikant Océ zich winnaar noemen. Het aandeel steeg 1,7 procent. Theodoor Gilissen heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen naar aanleiding van de resultaten die de onderneming deze week publiceerde.

Automatiseerder Getronics werd 0,7 procent duurder. Het bedrijf is nog steeds onderwerp van overnameberichten. Volgens Het Financieele Dagblad is de Amerikaanse partij waarmee Getronics overnamegesprekken voert het investeringsvehikel SystemsNet. Afgelopen dinsdag eindigde het aandeel Getronics ruim 19 procent hoger op het nieuws van overnamegesprekken met een niet nader genoemde Amerikaanse partij. Andere bronnen noemen HP en Dell als mogelijke kopers van Getronics.

Tele Atlas

Tele Atlas leed een koersverlies van 0,5 procent. Het bedrijf gaat samenwerken met het Taiwanese Systems and Technology Corporation (S&T). Tele Atlas neemt alle kaartactiviteiten over van deze onderneming.

Op de lokale markt hadden analistenrapporten zo hun invloed. In Amsterdam boekte de technische handelsonderneming Eriks 4,8 procent winst na een gunstig rapport van Rabobank. De bank is vooral te spreken over de marktomstandigheden. Kabelproducent Draka noteerde 2,7 procent hoger na een koopadvies van het effectenkantoor AFS Brokers.

Op de valutamarkt noteerde de euro donderdag 1,3590 dollar, vergeleken met 1,3620 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.