TOKIO - De aandelenmarkten in het Verre Oosten zijn donderdag overwegend met winst gesloten. Hoge prijzen voor grondstoffen als olie en metaal droegen hieraan bij. Daarnaast trokken de beurzen zich op aan Europa, waar woensdag winsten werden behaald.

Wall Street was woensdag gesloten, vanwege de nationale feestdag 'Independence Day'.

Olieprijzen bleven donderdag stabiel op de 73 dollar per vat staan, nadat ze kort het hoogste niveau in tien maanden raakten. Handelaren zijn in afwachting van nieuwe wekelijkse data over Amerikaanse voorraden. Waarschijnlijk zal er weinig verandering zijn in de huidige situatie.

Positieve stemming

In Japan profiteerden exporteurs van de positieve stemming op de Europese beurzen en een daling in de yen. De aandelen van elektronicafabrikanten Sony en Hitachi stegen respectievelijk 2,4 en 1,8 procent.

In Australië profiteerden mijnbouwbedrijven van de hoge grondstofprijzen. Het aandeel van het grootste mijnbouwconcern van de wereld, BHP Billiton, steeg met 1,6 procent en dat van concurrent Rio Tinto steeg met 1,8 procent.

Nikkei

De Nikkei-index steeg met 0,3 procent tot 18.221,48 punten. De Australische All Ordinaries steeg met 0,8 procent en de Kospi-index in Seoul nam met 0,5 procent toe.

De Hang Seng-index in Hongkong sloot 0,2 procent hoger op 22.252,99 punten. De beurs had in eerste instantie last van verliezen in de rest van China, maar wist een negatieve spiraal later weer om te buigen. Hoge kolenprijzen droegen hieraan bij.

De Chinese A-share index in Shanghai sloot maar liefst 5,3 procent lager. Chinese beleggers maken zich zorgen om een afname van de handel op de aandelenmarkten met het oog op een obligatie emissie door de Chinese overheid en mogelijke maatregelen om het investeren in het buitenland te vergemakkelijken.