TOKIO - De beurs in Tokio is de dag in alle rust doorgekomen. Na een dunne handel resteerde een winst van 0,1 procent. De Nikkei-index eindigde woensdag op 18.168,72 punten, een stijging van 18,82 punten ten opzichte van de slotstand van dinsdag.

Dat er uiteindelijk nog een plus op de borden verscheen, was vooral te danken aan technologiebedrijven. Die zaten in de lift na winsten een dag eerder van hun branchegenoten op Wall Street. Onder de stijgers was Mitsumi Electric, dat 3 procent won en alleen dit jaar al 70 procent meer waard is geworden. Sony ging er woensdag 2 procent op vooruit.

Impulsen

De magere handel in Tokio had verschillende oorzaken. Deels had dit te maken met een gebrek aan impulsen vanuit Wall Street, waar dinsdag maar een halve dag werd gehandeld en de beurzen woensdag helemaal niet open gaan. Winsten van 0,3 tot 0,5 procent in New York waren niet voldoende om de Japanners tot meer inkopen te bewegen.

Daarnaast speelde de situatie in Japan zelf mee. Het land moet nog bijkomen van omstreden uitspraken van de minister van Defensie, die zich wel iets kon voorstellen bij de atoomaanvallen op zijn land in de Tweede Wereldoorlog en dat met zijn ontslag moest bekopen. De vraag is nu in hoeverre deze zaak gevolgen heeft voor de verkiezingen in het Japanse Hogerhuis, later deze maand. De uitslag kan gevolgen hebben voor het Japanse investeringsklimaat.

Verdeeld

De beurzen elders in het Verre Oosten lagen er verdeeld bij. De beurs in Singapore stond op verlies, terwijl die in Sydney vrijwel onveranderd sloot. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde met een winst van 0,3 procent, wat overigens wel voldoende was voor een nieuwe recordstand. De Chinese olieaandelen PetroChina en Sinopec behoorden tot de winnaars.

Ook in Seoul kwam de index op een niet eerder bereikt niveau. De Kospi-index won 1,8 procent.