AMSTERDAM - De Europese graadmeters zijn woensdag, op een rustige handelsdag, zonder uitzondering licht hoger gesloten. Ook de Amsterdamse AEX-index, die als enige beurs vrijwel de gehele dag vlak noteerde, wist in het laatste handelsuur terrein te winnen.

De financiele markten konden vandaag geen richting ontlenen uit de Verenigde Staten, waar de indices gesloten waren in verband met Independence Day. Wel stond de hotelsector in de schijnwerpers, nadat bekend werd dat de private investeerder Blackstone Group Hilton wil kopen.

Blackstone biedt USD 26 miljard inclusief schuld op de keten, die werd opgericht in 1919. Accor, het grootste hotelconcern van Europa, schreef uiteindelijk een plus van 10,3 procent, en InterContinental Hotels, eigenaar van onder andere het Amstel Hotel in Amsterdam, won 4 procent. Whitbread, bekend van de budgetketen Premier Travel Inn, ging uiteindelijk 2,7 procent hoger.

Beurzen

Op de slotbel noteerde de DJ Stoxx 50 0,3 procent hoger. Ook de Duitse DAX won 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen en de CAC40 in Parijs achtereenvolgens 0,5 procent en 0,5 procent bijschreven. De AEX in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 554,25 punten.

Een rapport van Deutsche Bank was verantwoordelijk voor de koersbewegingen bij de uitzenders. De zakenbank verlaagde het advies voor Adecco en Vedior naar hold. Randstad kreeg echter een opwaardering naar buy.

Adecco

Adecco won desondanks in Zwitserland 0,8 procent, terwijl Vedior op het Damrak 1,2 procent moest inleveren. Randstad won daar 1,55 procent. USG People was de grootste stijger in het middensegment en dikte 5,1 procent aan.

Een andere belangrijke beweger in Amsterdam was Ahold (+1,7 procent), dat profiteerde van een advies- en koersdoelverhoging door JP Morgan. Autobouwer Spyker viel op de lokale markt op met een plus van 2,3 procent, nadat dagblad De Pers meldde dat de grootaandeelhouders van de autobouwer het bedrijf van de beurs willen halen.

Spyker

Spyker liet in een reactie weten nu niet bezig te met een beursexit, maar wel te kijken naar de toekomstige strategie en all opties 'in principe' open te laten.

In Duitsland dikte het aandeel van Deutsche Telekom met 0,07 procent aan. De mobiele operator van de onderneming, T-Mobile, heeft volgens diverse media een overeenkomst getekend met Apple voor de exclusieve distributie van de iPhone in Duitsland.

Telefonica

Een ander telecombedrijf dat vandaag in de aandacht stond was Telefonica (+0,7 procent). Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging heeft de Spaanse onderneming een boete opgelegd van EUR 151,9 miljoen.

Telefonica heeft zijn positie in de Spaanse breedbandmarkt meer dan vijf jaar 'zeer ernstig' misbruikt, stelde Kroes woensdag. Het verkocht adsl-capaciteit aan andere partijen voor prijzen die zo hoog waren dat ze, om te concurreren met Telefonica, verlies moesten lijden. Telefonica gaat in beroep tegen de opgelegde boete.