ZAANDAM - Supermarktconcern Ahold heeft de verkoop van US Foodservice afgerond. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Amerikaanse durfkapitalisten nemen US Foodservice over voor een bedrag van 7,1 miljard dollar (5,2 miljard euro).

De onderneming is de op een na grootste leverancier van voedingsmiddelen aan onder meer restaurants, ziekenhuizen en hotels in de Verenigde Staten.

Het bedrijf heeft een omzet van omgerekend 15 miljard euro op een totale omzet van 44,5 miljard euro voor het hele concern. Het bedrijf stond te koop omdat het te weinig overlap vertoonde met de Amerikaanse supermarkten van Ahold.

Fraude

Ahold kocht US Foodservice in 2000 voor omgerekend 3,6 miljard euro. Ondanks de goede reputatie die het bedrijf toen had, was het US Foodservice dat Ahold in 2003 aan de rand van de afgrond bracht door een grootschalige boekhoudfraude.

De fraude met inkoopkortingen bedroeg ongeveer 800 miljoen dollar. In het najaar van 2006 trof Ahold een schikking van 1,1 miljard dollar met beleggers over de gevolgen van het gesjoemel.