TOKIO - De beurzen in Azië beleefden dinsdag opnieuw een rustige handelsdag. De stemming was overwegend positief door goed nieuws over de Amerikaanse verwerkende industrie.

Maandag bleek dat die sterker is gegroeid dan was voorzien. De stijging van de index van het Institute of Supply Managers (ISM) is gunstig voor de winstvooruitzichten van bedrijven.

VS

Vooral bedrijven die voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de VS, zoals camerafabrikant Olympus, gingen omhoog. Het bedrijf haalt 60 procent van zijn omzet uit het buitenland. Nintendo ging er 2,1 procent op vooruit. Over de hele linie bleven de koerswinsten bleven echter beperkt door het lage handelsvolume.

De Nikkei-index steeg met 0,02 procent naar 18.149,90 punten. De beleggers wisten het nieuws over het vertrek van de Japanse minister van Defensie Fumio Kyuma te negeren. Kyuma stapte op na een storm van kritiek op zijn opmerkingen die de atoomaanvallen op Japan in de Tweede Wereldoorlog leken te rechtvaardigen.

Prognoses

Volgens analisten bleef de winst in Tokio ook beperkt omdat veel beleggers wachten op gunstige winstprognoses van bedrijven die in de komende weken bekend worden gemaakt. Dat die prognoses goed zullen zijn is volgens de waarnemers een uitgemaakte zaak.

De Kospi-index in Seoul boekte een winst van 1,9 procent en de All Ordinaries in Sydney kreeg er 0,6 procent bij. De Hang Seng-index in Hong Kong sloot de dag af met een winst van 1,7 procent op een recordsstand van 22151,14.

Telecomaanbieder China Mobile zat sterk in de lift. Hoge prijzen voor ruwe olie wisten onder meer oliebedrijf PetroChina op te stuwen.