AMSTERDAM - De toonaangevende Europese effectenbeurzen zijn dinsdag hoger geëindigd. De beleggers in Europa lieten zich vooral leiden door de aandelenrally op Wall Street maandagavond. In Amsterdam sprongen Océ en Getronics flink omhoog.

De AEX, de graadmeter van meest verhandelde fondsen, sloot de handel 3,20 punten (0,6 procent) hoger op 553,04 punten. De MidKap-index klom 6,78 punten, ofwel 0,9 procent, tot 741,56 punten. Op de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten geboekt van tussen de 0,7 en 1,2 procent.

Op het Damrak noteerde de automatiseerder Getronics 19,4 procent hoger op 6,72 euro per aandeel op het nieuws dat een Amerikaans bedrijf de onderneming wil inlijven. Daarmee bereikte het aandeel de hoogste koers in vijf maanden.

Getronics

De overnamegeruchten rond Getronics gonsden al langere tijd. Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers, acht een biedingsoorlog voor de onderneming goed mogelijk. ,,Er zijn meerdere partijen geïnteresseerd, waaronder KPN'', aldus Zwaneveld. De meeste schattingen voor een overnameprijs van analisten liggen volgens hem rond de 7 euro per aandeel. ,,Gevoelsmatig zou ik daar als aandeelhouder wel blij mee zijn'', zei de handelaar.

Naast Getronics maakte ook Océ een opmerkelijke koerssprong bij de MidKappers. Het aandeel noteerde 10,2 procent hoger, het hoogste niveau sinds april vorig jaar. De onderneming trapte zoals elk jaar als eerste beursfonds een nieuw seizoen van kwartaalcijfers af. De printer- en faxfabrikant heeft zijn bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal van 2007 met 60 procent zien oplopen, fors beter dan verwacht. ,,Op alle fronten ziet het er goed uit'', merkte Gert-Jan Geels van Eureffect op.

Numico

Verder waren het voedingsmiddelenconcern Numico en het logistieke bedrijf TNT in trek, gedreven door overnamegeruchten. Numico maakte een koerssprong van 1,1 procent op speculaties dat Danone het bedrijf zou willen inlijven. De Franse levensmiddelenproducent is in onderhandeling om zijn koekjesdivisie te verkopen aan branchegenoot Kraft.

,,Danone zou de opbrengst van de divisie kunnen aanwenden om een overnamebod op bijvoorbeeld Numico te financieren'', aldus zakenbank Theodoor Gilissen. Ook kan Danone zelf een overnamedoelwit worden, denken sommige analisten. Danone steeg in Parijs 1,3 procent.

TNT

TNT werd 1,8 procent duurder, na nieuwe geruchten dat de Amerikaanse branchegenoot FedEx interesse zou hebben.

Wall Street deed het dinsdag aan het begin van de handel rustig aan met de viering in het vooruitzicht van Independence Day, de onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten. Dinsdag sluiten de beurzen in New York om deze reden om 19.00 uur en woensdag is de beurs de hele dag gesloten.

Stork

Het industrieel conglomeraat Stork werd 1 procent meer waard. Het Financieele Dagblad meldde dinsdag dat er een tegenbod op het bedrijf wordt voorbereid door het consortium LME, waarvan de IJslandse vleesmachinebouwer Marel deel uitmaakt. Enkele weken geleden bracht de Britse investeringsmaatschappij Candover een overnamebod uit op Stork.

De dalers in de AEX waren veruit in de minderheid en de verliezen waren niet groot. Bierbrouwer Heineken (min 1,6 procent) was de grootste daler.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3615 dollar tegen 1,3630 dollar bij het slot van de handel in Europa maandag.