AMSTERDAM - De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam hield maandag het hoofd boven water op een rustige handelsdag. De hoofdgraadmeter op het Damrak werd onder meer geholpen door een opmerkelijke koerswinst van TomTom.

De overige beurzen in Europa deden het beduidend minder. Vooral luchtvaartmaatschappijen moesten het ontgelden door de hernieuwde terreurdreiging in Groot-Brittannië.

De AEX sloot 1,63 punt (0,3 procent) hoger op 549,84 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, ging 4,19 punten ofwel 0,6 procent vooruit tot 734,78 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs verloren respectievelijk 0,5 en 0,6 procent. De Londense beurs sloot 0,3 procent lager.

De beleggers in Europa deden het voorzichtig aan, vooral door de afzwakkende dollar en de terreurdreiging in Groot-Brittannië door de verijdelde bomaanslagen in Londen en de mislukte aanslag op het vliegveld van Glasgow.

TomTom

TomTom, producent van navigatieapparatuur, sloot 5,1 procent hoger in de AEX. Het aandeel was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Een duidelijke verklaring voor de koersstijging was niet voorhanden, aldus analisten.

Naast TomTom deed ook SBM Offshore goede zaken met een koerswinst van 4,4 procent. Ook voor deze stijging hadden marktkenners geen specifieke reden. Volgens René Bastiaenen, vermogensbeheerder bij Eureffect, is het aandeel een inhaalslag aan het maken. "Vorige week heeft SBM Offshore weinig gedaan, terwijl de olieprijs wel flink is opgelopen."

Numico

Het voedingsmiddelenconcern Numico klom 2,6 procent na een bericht in Het Financieele Dagblad over fusies en overnames in de sector. "Wanneer de woorden 'private equity' worden genoemd staat dit garant voor koersstijgingen. Men vraagt zich niet meer af of het gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren", merkte handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers op.

Het vastgoedfonds Unibail Rodamco leverde een negatieve bijdrage aan de AEX. Het aandeel verloor, in lijn met de sector, 1,5 procent. Bij de MidKappers bungelde branchegenoot Corio onderaan met een verlies van 2,1 procent. De leverancier van digitale wegenkaarten Tele Atlas mocht zich een winnaar noemen in de MidKap met een plus van 4 procent.

Beter bed

Op de lokale markt in Amsterdam schoot het aandeel Beter Bed 6,3 procent omhoog, na een koopaanbeveling van ING. Arcadis, een ander lokaal beursfonds, kreeg juist een lager advies van ING. Het aandeel zakte 0,8 procent. De bank denkt dat het moeilijk wordt voor het bedrijf om de winstgroei vast te houden.

De Europese luchtvaartmaatschappijen waren maandag uit de gratie. Dat gebeurde nadat de veiligheidsmaatregelen op vliegvelden werden aangescherpt. Op de beurs in Londen verloor British Airways 1,4 procent, terwijl Air France-KLM in Amsterdam 0,5 procent zakte. In Frankfurt kreeg Lufthansa een koersverlies voor de kiezen van 1,9 procent.

Op de valutamarkt betaalden handelaren 1,3630 dollar voor de euro. Bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3515 dollar.