AMSTERDAM - De beleggers op de grote Europese aandelenmarkten waren maandagochtend in mineurstemming. De stemming werd vooral gedrukt door het negatieve slot van Wall Street vrijdag, de afzwakkende dollar en de hernieuwde terreurdreiging in het Verenigd Koninkrijk.

Aan het einde van de ochtend stond de hoofdindex in Amsterdam op 546,15 punten. Dat betekent een verlies van 2,06 punten, ofwel 0,4 procent. De index voor het middensegment de MidKap was een fractie lager op 730,70. De DAX in Frankfurt, de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs verloren tussen de 0,5 en 0,9 procent.

Handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers vindt de koersverliezen erg meevallen. "Er zit wel wat angst in de markt na de mislukte aanslagen in het VK, maar er wordt nauwelijks op gereageerd. Beleggers blijven er stoïcijns onder", aldus Zwaneveld. De afgelopen dagen zijn er drie terroristische aanslagen mislukt in het centrum van Londen en op de luchthaven van Glasgow.

BA

De verliezen onder de luchtvaartmaatschappijen waren het grootst. Op de beurs in Londen verloor British Airways 2,3 procent, terwijl Air France-KLM in Amsterdam 2 procent zakte. In Frankfurt kreeg Lufthansa een soortgelijk koersverlies voor de kiezen.

De grootste negatieve bijdrage aan de AEX werd geleverd door bankverzekeraar Fortis. Het aandeel verloor, zonder duidelijke reden, 1,9 procent op 30,94 euro. Ook het vastgoedfonds Unibail Rodamco deed het slecht, in lijn met de sector. Het aandeel werd 1,7 procent goedkoper. Bij de MidKappers bungelde branchegenoot Wereldhave onderaan met eenzelfde daling. Ook Corio (min 1,4 procent) zat in de hoek waar de klappen vielen.

Tele Atlas

De leverancier van digitale kaarten Tele Atlas mocht zich winnaar noemen in de MidKap met een plus van 2,3 procent. Ook het uitzendbedrijf USG (plus 0,8 procent) was in trek, na een koopaanbeveling voor het aandeel van de Amerikaanse bank Citigroup. Dezelfde bank is over Vedior juist negatiever geworden. De koers van Vedior zakte 0,6 procent. Branchegenoot Randstad presteerde goed met een koerswinst van 0,9 procent, na een koopadvies van ING.

De lijst van grote fondsen in Amsterdam telde slechts zes stijgers. SBM Offshore en Shell profiteerden van de hoge olieprijs met koerswinsten van respectievelijk 2,2 en 0,3 procent. Het voedingsmiddelenconcern Numico klom 0,9 procent na een bericht in Het Financieele Dagblad over fusies en overnames in de sector. "Wanneer de woorden 'private equity' worden genoemd staat dit garant voor koersstijgingen. Men vraagt zich niet meer af of het gaat gebeuren maar wanneer het gaat gebeuren", aldus Zwaneveld.

Op de valutamarkt betaalden handelaren maandagochtend 1,3570 dollar voor de euro. Bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3515 dollar.