TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten beleefden maandag een vrij rustige dag, zonder veel extreme stijgingen of dalingen. Hoge olieprijzen hadden een positief effect op de aandelen van energiebedrijven.

Zorgen om de olievoorraden in de Verenigde Staten leidden er onder andere toe dat de olieprijs tot boven de 71 dollar per vat steeg. De Australische olieproducent Woodside Petroleum was een van de profiteurs en het aandeel steeg tot het hoogste niveau in een week.

In Japan werd het producentenvertrouwen over het tweede kwartaal bekendgemaakt. Deze bleef stabiel, na een daling in het eerste kwartaal. Het cijfer voldeed aan de verwachtingen van analisten, waardoor het geen groot effect had op de aandelenmarkten.

Vertrouwen

De Japanse vastgoedsector moest wat verliezen incasseren, nu het vertrouwen in die sector is afgenomen. Het aandeel van warenhuis Takashimaya daalde met 1,6 procent na tegenvallende cijfers.

De yen daalde, nadat vrijdag uit onderzoek van de Japanse centrale bank bleek dat de inflatie mogelijk licht gaat stijgen. Dit verhoogt de kans dat de rente in augustus wordt opgeschroefd.

Nikkei

De Nikkei-index steeg met 0,04 procent tot 18.146,30 punten. De Kospi-index in Seoul won 1,6 procent en de Australische All Ordinaries verloor 0,2 procent.

De beurs in Hongkong was maandag gesloten. Zondag was tien jaar geleden dat de stad opnieuw door China werd ingelijfd.