AMSTERDAM - De graadmeters op de Europese effectenbeurzen koersten vrijdag omhoog in navolging van Wall Street. De beurzen in New York stegen na de bekendmaking van een tam Amerikaans inflatiecijfer. Ook andere meevallende macrocijfers uit de VS verleenden steun aan de Europese beurshandel.

De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, sloot 2,19 punten (0,4 procent) hoger op 548,21 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, won 3,82 punten, ofwel 0,5 procent, en noteerde 730,59 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tussen de 0,6 en 1,1 procent.

Vrijdag werd een inflatiecijfer bekendgemaakt waar het stelsel van Amerikaans centrale banken veel waarde aan hecht. De zogeheten PCE-index, die de prijzen weergeeft die consumenten hebben betaald exclusief voeding en energie, steeg in mei met 0,1 procent, evenveel als in april. Het op donderdag genomen rentebesluit van de Fed had verder weinig invloed op de Europese beurzen. De rente bleef zoals verwacht op 5,25 procent.

Later op de dag werd ook het cijfer over het consumentenvertrouwen gepubliceerd, dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan. Dit cijfer viel hoger uit dan verwacht. Ook de bouwuitgaven in de VS in mei vielen hoger uit dan verwacht.

Shell

De energiewaarden waren in trek op de Europese effectenmarkten. Dat kwam door de gestegen olieprijs. Oliebedrijf Shell stond met een winst van 1,3 procent hoog in de AEX-index. In Parijs won Total 1,6 procent. BP ging met 0,7 procent vooruit in Londen.

TomTom was met 1,4 procent winst een van de koplopers onder de hoofdfondsen. De maker van navigatieapparatuur profiteerde van een koersdoelverhoging van zakenbank Goldman Sachs.

ING

Bankverzekeraar ING boekte een koerswinst van 0,9 procent. ING verkoopt een deel van de Belgische verzekeringstak aan P&V Verzekeringen voor 750 miljoen euro.

De vastgoedsector zette op het Damrak de negatieve trend van de afgelopen weken voort. Door de hoge rente op de kapitaalmarkt is volgens een handelaar de kans op herwaarderingen afgenomen. Financieringen worden zo duurder en dat drukt de resultaten van de vastgoedfondsen. Unibail Rodamco stond met een verlies van 2 procent onderaan in de AEX. In de MidKap verloor Corio 0,5 procent.

Draka

Draka schoot op de beurs van Amsterdam met 10 procent omhoog. Beleggers beloonden het aandeel ruim voor de positieve ontwikkelingen in het eerste halfjaar. De lokaal genoteerde kabelproducent verwacht dat de nettowinst ruim zal verdubbelen.

De euro noteerde vrijdag 1,3515 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag was de munteenheid 1,3460 dollar waard.