TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten zijn deze donderdag goed doorgekomen. In navolging van de winsten op Wall Street gingen de indices ongeveer 1 procent hoger de dag uit. De beurs in Tokio bleef wat achter door een tegenvallend cijfer over de industriële productie in Japan.

In Seoul sloot de Kospi-index op een winst van 1,1 procent, terwijl de Hang Seng in Hongkong tijdens de middaghandel een plus van 1,3 procent noteerde. In Sydney bedroeg de gemiddelde stijging van de aandelenkoersen 1,1 procent. Ze traden daarmee in het voetspoor van de handel in New York, waar de beursgraadmeters na een grillige handel toch positief eindigden.

Nikkei

Tokio stak wat bleekjes af bij de rest met een winst van 0,5 procent. De Nikkei-index eindigde 82,99 punten hoger op 17.932,27 punten. Handelaren hielden zich in na de publicatie van nieuwe gegevens over de industriële productie in Japan. Dit cijfer liet in mei een daling zien, terwijl de financiële markten op een stijging hadden gerekend.

De daling van de industriële productie kwam uit op 0,4 procent. Beleggers in Tokio zijn niet happig op zo'n cijfer. Japan bevindt zich in een periode van economisch herstel en daar heeft het land lang op moeten wachten. Volgens analisten zal het cijfer maar in beperkte mate van invloed zijn op het Japanse rentebeleid. Later deze week komen er ook nog een inflatiecijfer en gegevens over de Japanse werkloosheid naar buiten.

Bridgestone

Onder de fondsen die het donderdag goed deden in Tokio, waren de fabrikanten van rubber. Dat was vooral te danken aan Bridgestone, de grootste bandenproducent van Japan. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting met 18 procent. De positieve prognose hangt vooral samen met de zwakke yen, die de banden van Bridgestone tot een interessant exportproduct maakt. Het bedrijf sloot de dag af met een winst van 3 procent.

De yen liet de afgelopen dagen overigens een stijging zien, die juist donderdag tot staan kwam. Exportbedrijven zoals Honda profiteerden daarvan. De auto- en motorfabrikant won ruim 2 procent.

Concurrent Toyota sloot de dag af met een winst van 1 procent. Dat had het concern te danken aan een opwaardering van het aandeel Toyota. Ook die opwaardering had weer te maken met de zwakke yen, die vermoedelijk de winst zal opstuwen.