AMSTERDAM - De yen is woensdag gedaald naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds december 2002. De daling van de munt volgt op wereldwijd sterk opgelopen rendementen op obligaties, onder andere in de Verenigde Staten.

De steeds groter wordende rentekloof met Japan maakt het voor Japanse investeerders interessanter en lucratiever om hun geld in het buitenland te beleggen.

Uitspraken van Alan Greenspan stuurden de rendementen op het Amerikaanse staatspapier gisteren hoger, en daarmee de yen-koers lager. De voormalige voorzitter van de Federal Reserve zei dat investeerders zich geen zorgen hoeven te maken dat Chinese of andere buitenlandse beleggers hun Amerikaanse schatkistpapier gaan dumpen.

T-bond

Bij het slot van de Amerikaanse aandelenmarkt noteerde de T-bond gisteren 19/32 lager op 92-25/32. Hierbij steeg het rendement tot 5,25 procent. Dat is het hoogste niveau in vijf jaar. Inmiddels is de zogeheten yield verder opgeklommen tot 5,31 procent.

Niet alleen valt de yen terug ten opzichte van de dollar. Ook in verhouding tot de euro verliest de Japanse munt terrein. In Europa zitten de rendementen op obligaties, net als in de VS, de laatste tijd in de lift.

Rente

Het koersverloop van obligaties wordt in sterke mate bepaald door de ontwikkeling van de rente - en speculaties daaromtrent. Bij een renteverhoging stijgen de rendementen op obligaties doorgaans mee.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde vorige week zijn belangrijkste rentetarief met 25 basispunten, sinds december 2005 de achtste keer dat dit gebeurde. Over het algemeen wordt verwacht dat de ECB later dit jaar nog meer rentestappen zal nemen.

Bank of Japan

De Japanse centrale bank houdt aanstaande vrijdag een rentevergadering. Economen verwachten dat de Bank of Japan het tarief voor de korte rente dan onveranderd houdt op 0,5 procent.

De rentekloof tussen Japan en het buitenland is groot. Het belangrijkste rentetarief in Europa staat nu op 4,00 procent, tegen 5,25 procent in de VS en 5,50 procent in Engeland. In Nieuw-Zeeland bedraagt het belangrijkste rentetarief zelfs 8 procent, terwijl dat in Australie op 6,25 procent staat.

Omstreeks 11.45 uur noteert de yen op 122,32 ten opzichte van de dollar, het laagste niveau sinds december 2002. Ten opzichte van de euro noteert de Japanse munt op 162,60.