AMSTERDAM - Aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten, nadat eerder op de dag nog sprake was van roodgekleurde koersenborden. Enkele macrocijfers uit de Verenigde Staten deden het tij keren op de beursvloer. Chipmachinefabrikant ASML profiteerde van een gunstig zakenbankrapport.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam won 0,4 procent ofwel 2,29 punten op 536,40 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,2 procent tot 727,47 punten.

De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,6 procent, terwijl Frankfurt onveranderd eindigde ten opzichte van dinsdag.

Sentiment

Het sentiment op de Europese aandelenmarkten verbeterde in de middag, na publicatie van Amerikaanse macrocijfers. Die waren beter dan verwacht. In de maand mei bleken de importprijzen te zijn gestegen, terwijl de detailhandelsverkopen sterker opliepen dan voorzien.

"De hoger dan verwachte importprijzen duiden op een goede staat van de economie, maar is slecht voor de dollar", zei Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Hij was verrast door de flinke stijging van de detailhandelsverkopen. "Never underestimate Joe Sixpack", aldus Van Zeijl, die daarmee verwees naar de aanhoudende bestedingsdrang van de Amerikaanse consumenten.

"Ongelooflijk als je bedenkt dat de benzineprijs op recordhoogte staat, de rente hoog is en de huizenmarkt zwak. Kennelijk bieden de lage werkloosheid en de hogere lonen voldoende tegenwicht."

Damrak

Op het Damrak waren er niet veel opmerkelijke uitschieters. De chipmachinefabrikant ASML (plus 1,4 procent) boekte een mooie koerswinst. Beleggers gingen tot kopen over na een gunstig rapport van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.

Een andere hoogvlieger was Arcelor Mittal, met een winst van bijna 3 procent. Het staalconcern liet op de dinsdag gehouden aandeelhoudersvergadering weten grote overnames niet uit te sluiten.

Geruchten

Rodamco Europe werd 2,3 procent duurder. Het bedrijf profiteerde van geruchten over een op handen zijnde biedingsstrijd rond het vastgoedbedrijf.

Het Australische Westfield, 's werelds grootste verhuurder van winkelcentra, zou een bod op Rodamco overwegen. Rodamco ging eerder dit jaar al akkoord met een overname door het Franse Unibail voor ruim 11 miljard euro.

ABN

ABN Amro profiteerde van een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat Barclays zijn bod op ABN Amro aantrekkelijker wil maken, bijvoorbeeld door een deel in contanten te bieden. ABN Amro steeg 0,7 procent tot 35,35 euro. In Londen bleef de koers van Barclays onveranderd.

Ook in de financiële sector was Royal & Sun Alliance in Londen een van de uitblinkers met een winst van 3,7 procent.

De koers liep op wegens geruchten dat American International Group geïnteresseerd zou zijn in een overname van de verzekeraar.

TNT

Postbedrijf TNT liet weten dat een onderzoek door Boston Consulting Group bevestigde dat kostenbesparingen nodig zijn bij de postdivisie.

TNT wil in de jaren 2007 tot en met 2010 6500 tot 7000 banen schrappen, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. TNT daalde 0,6 procent.

Reaal

SNS Reaal deed goede zaken in de MidKap-index. De bank wil voor 350 miljoen euro aandelen uitgeven. De opbrengst gebruikt SNS Reaal om de van AXA overgenomen Nederlandse verzekeringsactiviteiten te financieren. SNS Reaal steeg 2,3 procent.

Euro

De euro noteerde 1,3295 dollar in vergelijking met 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.