TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is woensdag licht lager gesloten. De beleggers in Japan bleven grotendeels aan de zijlijn staan in afwachting van een rentebesluit later deze week. De mijnbouwfondsen stonden onder druk door een daling van de metaalprijzen, maar Japanse exporteurs konden profiteren van de zwakke yen.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen eindigde de handel met een verlies van 0,2 procent op 17.732,77 punten. De Kospi in Seoul sloot een half procent in de min en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,9 procent. De beurs in Hongkong ging de dag uit met een verlies van 0,3 procent.

De beurs in Tokio volgde de verliezen op Wall Street. De beleggers maken zich zorgen over een mogelijke stijging van de rentestanden. Later deze week houdt de centrale bank van Japan een tweedaagse rentevergadering. De verwachting is dat de rente onveranderd blijft. De meeste analisten verwachten in juli of augustus een renteverhoging in Japan.

Mijnbouw

De mijnbouwfondsen in het Verre Oosten hadden last van een flinke daling van de prijzen van nikkel, koper en zink. Zo verloor Sumitomo Metal Mining 4,2 procent en zakte Mitsui Mining & Smelting 1,7 procent. In Sydney ging 's werelds grootste mijnbouwer BHP Billiton 1,4 procent omlaag.

Bedrijven die grotendeels van de export afhankelijk zijn, waren in trek door een afzwakking van de yen. De dollar bereikte dinsdag het hoogste niveau in meer dan vier jaar ten opzichte van de Japanse munteenheid. Canon, fabrikant van kopieermachines en printers, steeg 0,6 procent en elektronicaconcern Sony ging 1,2 procent vooruit.