NEW YORK - De vrees voor renteverhogingen drukte dinsdag de stemming op de Amerikaanse effectenbeurzen. Beleggers verwachten dat dit bedrijven in de toekomst opzadelt met duurdere leningen.

Bij het slot noteerde de Dow-Jonesindex een verlies van 1 procent ofwel 129,95 punten op 13.295,01 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 1,1 procent en kwam 16,13 punten lager uit op een stand van 1493 punten. De index van technologiebeurs Nasdaq daalde met 0,9 procent. De graadmeter noteerde een verlies van 22,38 punten op 2549,77 punten.

De verliezen werden beperkt na uitspraken van de voormalige Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan. Hij zei dinsdag zich geen zorgen te maken over de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties door Chinezen. China is traditioneel een van de grootste kopers van deze staatsleningen en financieert daarmee het tekort van de Amerikaanse overheid.

In de Dow-Jonesindex hielden alleen Intel, McDonalds en aluminiumfabrikant Alcao het droog. De financiële waarden op Wall Street stonden onder druk. Naast JP Morgan Chase (min 2,1 procent) deed ook Citigroup het slecht met een verlies van 1,6 procent. Een stijging van de rente zal de verkopen van hypotheken en andere leningen drukken.

Lehman Brothers

Zakenbank Lehman Brothers deed het daarentegen goed met een plus van 0,5 procent. Het bedrijf kwam als een van de eerste met cijfers over het tweede kwartaal. De omzet steeg met 27 procent. De bank profiteerde van de toegenomen effectenhandel en de gestegen inkomsten van zijn investeringsbank, die bedrijven adviseert bij fusies en overnames.

General Electric leverde 1,1 procent in. Het conglomeraat, dat bekendstaat om zijn hoge dividenden, wordt voor sommige beleggers minder aantrekkelijk als de rente stijgt.

Een tegenvallende verwachting van Texas Instruments trok de chipfabrikant 2 procent naar beneden. Concurrent Motorola verloor 0,2 procent. Intel trok zich, met een koerswinst van 1,2 procent, niets aan van de malaise en leidde de Dow-Jonesindex.

Olie

Voor een vat olie werd dinsdag op de termijnmarkt in New York ruim 65 betaald, een daling van 1 procent. Exxon Mobil ging 1,3 procent achteruit en branchegenoten ConocoPhilips en Chevron verloren beide 1 procent.

De olieprijs verloor terrein in aanloop naar woensdag. Dan maakte de Amerikaanse overheid naar verwachting bekend dat de Amerikaanse benzinevoorraden voor de zesde achtereenvolgende week zijn toegenomen. Dat neemt de zorgen weg over het aanbod van benzine als de Amerikanen over een maand massaal de auto pakken voor hun zomervakantie. Maandag was de olieprijs nog opgelopen nadat Saudi-Arabië liet weten ook in juli de OPEC-productiebeperkingen te handhaven.

De aandelen van woningbouwer Standard Pacific gingen 4,6 procent omlaag na een daling van 16 procent op maandag. Toen maakte de aannemer bekend in april en mei minder opdrachten te hebben ontvangen. Branchegenoten Pulte Homes, Lennar en Ryland verloren ook procenten.

Beleggers wachten op cijfers over de Amerikaanse economie later deze week, zoals inflatie en detailhandelsomzet. Analisten verwachten dat hieruit blijkt dat de economie van de Verenigde Staten groeit bij een toenemende inflatie.

De euro sloot op 1,3310 dollar tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese handel.