AMSTERDAM - ArcelorMittal ligt op koers met het behalen van synergievoordelen in 2008 naar aanleiding van de fusie tussen Arcelor en Mittal in 2006. Dit zegt Lakshmi Mittal, bestuursvoorzitter van het grootste staalbedrijf ter wereld dinsdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Het staalbedrijf heeft zich ten doel gesteld om in 2008 in totaal voor USD 1,6 miljard aan synergievoordelen te realiseren.

Marketing

In het eerste halfjaar wist het staatsbedrijf voor USD 830 miljoen aan voordelen te genereren. In het eerste kwartaal was dit bedrag al USD 573 miljoen. Volgens Mittal komt een belangrijk deel hiervan voor rekening van marketingkosten.

Lakshmi Mittal voegt daar aan toe dat de fusie tussen de twee staalbedrijven inmiddels al voor ongeveer 80% is afgerond.

VS

De oprichter van Mittal Steel zei verder dat hij hoopvol is over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De markt staat daar onder druk door de neergaande woningmarkt, wat zijn effect heeft op de staalverkopen. 'We verwachten dat deze markt weer aan zal trekken in de tweede helft van dit jaar.'

Verder ziet hij met name groei in de zogenoemde BRICET (Brazilie, Rusland, India, Oost-Europa en Turkije) landen als belangrijke drijfveer voor toekomstige groei. 'Maar Amerika bijft een belangrijke markt voor ons', aldus Mittal.