PARIJS - Europese investeringsmaatschappijen hebben vorig jaar een recordbedrag opgehaald van meer dan 112 miljard euro. Dat is een toename van 56,4 procent ten opzichte van 2005.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de brancheorganisatie European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA).

Ongeveer 84 miljard euro van het totaalbedrag werd gebruikt voor overnames van bedrijven. Dat is een toename van meer dan 46 procent vergeleken met 2005, toen Europese investeringsmaatschappijen 58 miljard euro spendeerden aan acquisities.

Daarnaast werd bijna 18 miljard euro ter beschikking gesteld aan niet-beursgenoteerde ondernemingen voor investeringen in activiteiten (venture capital), een stijging van meer dan 60 procent ten opzichte van een jaar eerder. Waar het overige geld (bijna 11 miljard euro) in is geïnvesteerd, is onbekend.

VS

De belangrijkste bron van financiën voor Europese investeringsmaatschappijen zijn investeerders uit de Verenigde Staten. Zij waren vorig jaar goed voor 28,8 procent van het opgehaalde vermogen. Investeerders uit Groot-Brittannië droegen 21,3 procent bij en die uit Frankrijk 7,9 procent.

Een derde van het geld werd geïnvesteerd in Britse bedrijven, gevolgd door Franse ondernemingen (15,2 procent) en Duitse (10,2 procent). Het ging daarbij in bijna 90 procent van de gevallen om bedrijven met minder dan vijfhonderd werknemers.

Pensioenfondsen

De belangrijkste geldschieters van Europese investeringsmaatschappijen waren pensioenfondsen met 27,1 procent, ofwel 29,2 miljard euro van het totaalbedrag. Hedgefondsen waren goed voor 18,2 procent, ofwel 19,6 miljard euro. Rijke particuliere investeerders legden 9,6 miljard euro in bij Europese durfkapitalisten, ofwel 8,9 procent van het totaal.