TOKIO - De Nikkei-index van de effectenbeurs in Tokio is dinsdag lager de handel uitgegaan. De beleggers namen hun winsten waarbij vooral de verzekeraars het moesten ontgelden. De mijnbouwfondsen in het Verre Oosten waren in trek door de opgelopen metaalprijzen.

De Nikkei-graadmeter van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 0,4 procent op 17.760,91 punten. De Kospi-index in Seoul sloot 0,8 procent in de plus en de All Ordinaries in Sydney eindigde 0,2 procent hoger. De Hang Seng in Hongkong wist uiteindelijk een winst te boeken van 0,1 procent na een groot deel van de dag lager te hebben gestaan.

Rente

De beleggers in Tokio deden het voorzichtig aan in afwachting van een rentebesluit in Japan later deze week en verzilverden hun winsten van de afgelopen tijd. De grootste verzekeraar van Japan, Millea Holdings, verloor 3,1 procent na een koersstijging van 10 procent deze maand.

De letsel- en schadeverzekeraar Mitsui Sumitomo Insurance ging 4,7 procent omlaag. Het aandeel won 6,6 procent in de laatste twee handelssessies.

Brandstof

Ook de lucht- en scheepvaartfondsen stonden onder druk in Tokio. Beleggers maken zich zorgen over de hogere brandstofkosten. Zo verloor Japan Airlines 2,9 procent en zakte Nippon Yusen, het grootste scheepvaartconcern van Japan, 1,9 procent.

De oliesector steeg door de opgelopen olieprijs. Inpex Holdings, het grootste oliebedrijf van Japan, steeg 1,8 procent. De mijnbouwers konden profiteren van de gestegen metaalprijzen.

Het grootste mijnbouwconcern ter wereld, BHP Billiton, steeg in Sydney 1,5 procent. Sumitomo Metal Mining pakte een winst van 2,2 procent.