NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag verdeeld gesloten. De beleggers op Wall Street toonden zich bij aanvang van de handel terughoudend bij gebrek aan richtinggevend nieuws. De indices kwamen in de loop van de ochtend en middaghandel in de plus, maar de Dow Jones en de Nasdaq konden de winsten tot het slot van de beurzen niet vasthouden.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 13.423,01 punten, wat neerkomt op een daling van 1,38 punten (0,01 procent). De breed samengestelde S&P 500 ging er 1,30 punten (0.1 procent) op vooruit en kwam daarmee op 1508,97. De schermenbeurs Nasdaq verloor 1,17 punten (0,1 procent) op 2572,37 punten.

De stemming op de aandelenmarkten was vorige week negatief door zorgen over stijgende inflatie en renteverhogingen. "Na de hectiek van vorige week, is het niet verrassend dat we een rustige dag hebben vandaag", zei een Amerikaanse handelaar. "Later in de week komen er belangrijke cijfers en dat wordt het weer wat spannender." De grootste oliemaatschappij ter wereld, Exxon Mobil, was een van de stijgers op de Dow. De hogere olieprijs stuwde het aandeel op. Het aandeel noteerde bij het slot bijna 0,5 procent hoger op ruim 83 dollar. De Amerikaanse medicijnenfabrikant Johnson & Johnson steeg met 0,7 procent tot 62,5 dollar na een adviesverhoging van zakenbank Credit Suisse First Boston. Het aandeel sloot uiteindelijk met een winst van 0,2 procent.

De grootste autoproducent van de Verenigde Staten, General Motors, was de grootste stijgers op de Dow. Het aandeel steeg met bijna 2,5 procent.

Nucor

Verder staat de metaalsector op Wall Street onder druk nadat Nucor een winstwaarschuwing had gegeven. Het Amerikaanse staalconcern meldde maandag dat de winst in het tweede kwartaal bijna 0,40 dollar per aandeel lager zal uitkomen dan analisten hadden voorspeld. Het aandeel noteerde bij het slot bijna 6 procent lager. Branchegenoot US Steel liet een nog zwaardere daling zien. Het aandeel noteerde bij het slot een verlies van meer dan 7 procent.

De Britse producent van verpakkingsmaterialen Rexam maakte maandag bekend voor 1,83 miljard dollar (1,37 miljard euro) in contanten een divisie van het Amerikaanse Owens-Illinois over te nemen. Het onderdeel maakt plastic verpakkingsmateriaal. Het aandeel Owens-Illinois daalde met ruim 1 procent op het nieuws.

IBM

Ander bedrijfsnieuws kwam maandag van het Amerikaanse International Business Machines (IBM). 's Werelds grootste automatiseerder, koopt voor 5,2 miljard kroon (557 miljoen euro) de Zweedse softwareproducent Telelogic. Het Amerikaanse technologieconcern heeft in de afgelopen vier jaar al meer dan vijftig bedrijven overgenomen om zijn activiteiten op het gebied van computerdienstverlening uit te breiden. Het aandeel sloot 0,15 procent hoger.

Op de valutamarkt ging de waarde van de dollar omhoog. De Amerikaanse munt noteerde aan tegen eind van de handelsdag 0,7487 euro. Dat maakt de Europese munt 1,3355 dollar waard. De slotstand in Amsterdam bedroeg 1,3340 dollar.