TOKIO - De aandelenmarkten in het Verre Oosten zijn maandag vrijwel allemaal hoger gesloten. De Aziatische effectenbeurzen kregen een impuls door een sterkere groei van de Japanse economie in het eerste kwartaal dan eerder was gemeld en het hogere slot op Wall Street vrijdag.

In Tokio gingen onder meer de exporteurs omhoog. De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio sloot de handel met een winst van 55,39 punten (0,3 procent) op 17.834,48 punten. De Kospi-index van de beurs in Seoul sloot 0,6 procent lager en de Hang Seng in Hongkong eindigde de handel met een winst van 0,5 procent. De beurs van Sydney was maandag gesloten wegens een feestdag.

Groei

De Japanse overheid maakte voorbeurs bekend dat de economie in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,3 procent is gegroeid op jaarbasis, waar eerder een groei van 2,4 procent werd gemeld. Japan is de op een na grootste economie ter wereld.

Het sterker dan verwachte groeicijfer kan voor de Japanse centrale bank mogelijk aanleiding zijn de rente te verhogen. De Bank of Japan houdt later deze week een rentevergadering.

Bankfondsen

Een aantal bankfondsen in Tokio zat in de lift omdat bij een hogere rente de tarieven voor leningen kunnen worden verhoogd. Zo steeg Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste kredietverstrekker van Japan, 0,7 procent. Ook verzekeraars gingen omhoog. Millea Holdings, de grootste schade- en letselverzekeraar van Japan, steeg 1,3 procent en Mitsui Sumitomo Insurance, de op een na grootste, ging 3,2 procent vooruit.

De Japanse exporteurs konden profiteren van een verzwakking van de yen tegenover de dollar. Autofabrikant Honda Motor steeg 2,2 procent en branchegenoot Toyota Motor pakte een winst van 0,9 procent. De fabrikant van printers en kopieermachines Canon steeg 1 procent.