AMSTERDAM - De afgenomen zorgen over de inflatie en daarbij behorende renteverhogingen werken maandag positief uit op de Europese beurzen. De indices konden de openingswinsten in de ochtend vasthouden.

"Vorige week kwamen de koersen lager te staan door oplopende rentetarieven, zei Ronald Doeswijk, beleggingsstrateeg van Iris. "De economische groei was hoger dan verwacht en dat voedde de vrees voor inflatie. De inflatiezorgen lijken te zijn geluwd omdat maandag de tarieven voor de lange rente weer aan het zakken zijn.

De AEX-index stond tegen het eind van de ochtend 0,4 procent hoger op 536,88 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven won 1 procent en noteerde 730,46 punten. Frankfurt boekte een winst van 1,1 procent. De beurzen in Londen en Parijs noteerden respectievelijk winsten van 0,6 en 0,7 procent.

Barclays

In Londen ging Barclays bijna 3 procent omhoog op het bericht dat durfkapitalist Atticus wil dat de bank afziet van een overname van ABN Amro. De koers van de Nederlandse bank bewoog amper op dit nieuws (plus 0,2 procent).

Kantoorinrichter Corporate Express was veruit de sterkste stijger in de hoofdgraadmeter van Amsterdam. Het aandeel won liefst 10,3 procent. Durfkapitalist Centaurus heeft een stemrecht van vijf procent in het bedrijf. Dat bleek uit een melding bij toezichthouder AFM. Wat de plannen zijn van Centaurus, dat eerder op een andere strategie aandrong bij Ahold en Stork, is niet bekend.

Drie dalers

De MidKap-index kende rond het middaguur alleen maar stijgers. De AEX-index telde slechts drie dalers. DSM ging 0,5 procent omlaag. Shell stond met 0,4 procent in de min. KPN daalde met 0,5 procent. Handelaren hadden geen verklaring voor deze verliezen. Volgens Doeswijk gaat het om kleine afwijkingen van het gemiddelde. "Niet iets om je zorgen over te maken.

Vastgoedfondsen Rodamco Europe en Corio kregen een hoger advies van zakenbank Kempen en Co en gingen met respectievelijk 2,1 en 2,6 procent omhoog. Vrijdag zaten beide bedrijven nog in de verdrukking door de gestegen rente.

Op de lokale markt was Punch Technix een opvallende stijger. Beleggers waren maandag te spreken over de samenvoeging van de twee dochterbedrijven van het technologiebedrijf. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op 5,9 procent winst.

Frankfurt

Op de beurs in Frankfurt was ThyssenKrupp met 3,3 procent een sterke stijger. Het grootste staalbedrijf van Duitsland heeft volgens het Russische persbureau Interfax belangstelling voor het Amerikaanse U.S. Steel of het Russische Severstal. Het bedrijf ontkent de speculaties omtrent een fusie of samenwerking met een van de twee concerns.

De Britse verpakkingsproducent Rexam verloor 3,1 procent. Het bedrijf neemt een verpakkingstak van het Amerikaanse Owens-Illinois over. Analisten vonden het een ietwat dure aankoop.

De euro noteerde maandagochtend op 1,3345 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3460 dollar.