TOKIO - De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben de handel vrijdag met verlies afgesloten. De beleggers maakten zich zorgen over de stijgende inflatie in de Verenigde Staten, wat kan leiden tot verdere verhoging van de rente. Die zorgen drukten donderdag ook op de effectenhandel in New York.

Ook rentestanden in de rest van de wereld staan onder opwaartse druk. Een hoge rentevoet is met name ongunstig voor de vastgoedsector. Daarnaast lijdt de gehele aandelenhandel onder hoge rentes, die investeren in aandelen minder aantrekkelijk maken.

De Nikkei-index in Japan daalde met 1,52 procent naar 17.779,09 punten. Vooral de vastgoedsector werd getroffen. Ook exporteurs, zoals Honda, leden verliezen.

Machines

In Japan werden bovendien tegenvallende cijfers bekendgemaakt over de aankoop van machines, een indicator voor het vertrouwen van bedrijven in de economie. In april steeg het aantal bestelde machines met 2,2 procent. Analisten hadden gerekend op een stijging van 4,4 procent.

De Kospi-index in Seoul daalde met 1,5 procent en de Australische All Ordinaries verloor 1,3 procent. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde met een verlies van 1,4 procent op 20.509,15 punten. De lokale munteenheid is gekoppeld aan de dollar, waardoor zorgen over een mogelijke rentestijging in de Verenigde Staten extra hard aankomen.