AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met een klein verlies de dag uitgegaan. Daarmee werd een negatieve beursweek afgesloten.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam raakte in vijf dagen tijd 1,6 procent kwijt. Beleggers maakten zich zorgen over de oplopende rentetarieven.

De AEX-index sloot vrijdag met een verliesje van 0,1 procent, ofwel 0,4 punt, op 534,69 punten. De Midkap-index van middelgrote fondsen daalde eveneens 0,1 procent (0,9 punt) tot 723,48 punten.

De beurzen in Londen eindigde onveranderd. Parijs en Frankfurt gingen volgens voorlopige cijfers omlaag met 0,1 en 0,4 procent.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten beleefden vrijdag een uiterst negatieve dag. Wall Street gedroeg zich na de verliezen van donderdag weifelend.

"Beleggers zijn ongerust door de rente", zei René Bastianen, vermogensbeheerder bij Eureffect over de negatieve stemming op de beurs. "De handel leek even weer aan te trekken, maar dat kwam door koopjesjagers."

Rentezorgen

Door de rentezorgen kwamen de Europese financiële waarden in de min terecht. In Londen daalde Barclays 0,5 procent. De Duitse verzekeraar Allianz verloor 1,6 procent en de koers van het Zwitserse Credit Suisse daalde 1,5 procent. In was BNP Paribas een positieve uitzondering door overnamegeruchten.

In Amsterdam gingen de zwaarwegende financials zonder uitzondering omlaag. ABN Amro, Fortis, ING en Aegon verloren rond de 0,4 procent. Ook de vastgoedsector zat in de verdrukking door de gestegen rente.

Rodamco Europe

Hoofdfonds Rodamco Europe was met een verlies van 1,5 procent een van de sterkste dalers in de AEX-index. In de MidKap-index sloten Corio en Wereldhave in de min.

Shell behoorde tot de weinige winnaars. Het olie-aandeel kreeg een koopadvies van zakenbank Merrill Lynch. Shell steeg met 0,8 procent.

Olieprijs

De olieprijs daalde vrijdag overigens flink, nadat de OPEC liet weten over genoeg olie te beschikken en dat er geen aanleiding is om een spoedvergadering te beleggen.

Ahold was een scherpe daler, met een koersverlies van bijna 4 procent op 9,35 euro. Daarmee werd een deel van de winst van een dag eerder teniet gedaan. Het supermarktaandeel sloot donderdag 7,3 procent hoger na beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers.

Numico

Numico, dat donderdag de sterkste daler was onder de hoofdfondsen, was vrijdag juist een van de sterkste stijgers. Numico won 1,4 procent. "Dat komt door koopjesjagers, aldus een handelaar.

In de valutahandel noteerde de euro 1,3352 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,3460 dollar.