NEW YORK - De aandelenmarkten in New York hebben donderdag een flinke stap terug gedaan. Het vooruitzicht dat de rente omhoog kan gaan, weerhield veel handelaren ervan nieuwe stukken te kopen.

In plaats daarvan zochten ze hun toevlucht tot obligaties. Het was de derde dag op rij dat Wall Street een daling kreeg te verwerken, maar de verliezen waren nu wel erg fors.

Verlies

De belangrijkste indexen op Wall Street gingen de dag uit met anderhalf procent verlies of meer. De Dow-Jones van dertig toonaangevende fondsen sloot op 13.266,73 punten, een daling van 198,94 ofwel 1,5 procent. De breed samengestelde S&P 500 en de schermenbeurs Nasdaq daalden beide 1,8 procent. De S&P verloor 26,66 punten op 1490,72, terwijl de Nasdaq er 45,80 punten op achteruit ging en sloot op 2541,38 punten.

De angst voor verdere rentestijgingen werd donderdag aangewakkerd door een onverwachte verhoging van het tarief in Nieuw-Zeeland. De oplopende inflatie vormt de belangrijkste reden om de rentetarieven op te schroeven.

Eerder deze week liet Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale banken doorschemeren dat een renteverlaging in de Verenigde Staten er niet in zit. En dat terwijl al maanden op een verlaging werd gespeculeerd.

Leningen

Een renteverhoging is in de regel geen goed nieuws voor bedrijven, omdat het afsluiten van leningen dan duurder wordt. Een duurdere lening gaat weer ten koste van de winst en dat drukt weer op de aandelenkoers. Het effect werd in de loop van de dag op Wall Street steeds zichtbaarder. Geen enkel fonds in de Dow-Jones wist winst te maken.

De beleggers op Wall Street lieten de aandelen dus voor wat ze waren en zochten daarom hun toevlucht tot obligaties, die bij een stijgende rente meer rendement opleveren. Daarbij speelde ook het feit mee dat dividenden in een aantal gevallen minder aantrekkelijk worden. Onder meer de nutsbedrijven hadden daar last van.

Huizen

Vooral de huizensector moest er op deze sombere dag aan geloven. Hypotheken worden door een renteverhoging minder aantrekkelijk en dat had weer zijn weerslag op de huizenbouwers. Geen daarvan hield donderdag het hoofd boven water. Zo keek Lennar tegen een koersverlies aan van 4,1 procent en verloor Pulte Homes liefst 5 procent.

Ook Dow-fonds AT&T beleefde een slechte dag. Met een koersverlies van 1,9 procent stond het telecombedrijf nog niet eens onderaan. Verschillende ondernemingen stonden dik 2 procent in de min, waaronder aluminiumgigant Alcoa (min 2,4 procent) en Microsoft (min 2,3). Wal-Mart daalde 2 procent en dat had weer te maken met tegenvallende verkoopcijfers over de maand mei.

Wal-Mart

Stijgers waren er te vinden in de Nasdaq, maar zij vormden wel een kleine minderheid en bovendien stelden de winsten niet al te veel voor. Apple bleef steken op een plus van 0,4 procent en zag daarmee een groot deel van winst van eerder op de dag in rook opgaan. Zoekmachine Google dook aan het eind van de dag in het rood en eindigde op een min van 0,6 procent.

Op de valutamarkt trok de dollar wat aan. Aan het eind van de dag noteerde de Amerikaanse munt 0,7445 euro. Dat maakt de euro 1,3430 dollar waard. De slotstand van woensdag was 1,3490 dollar.