AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met verlies de dag uitgegaan. Beleggers maakten zich, net als op woensdag, zorgen over oplopende rentetarieven. Ahold onttrok zich aan de malaise. Door sterke kwartaalcijfers was het aandeel van het supermarktconcern in trek.

De AEX-index ging de dag uit met een verlies van 0,5 procent, ofwel 2,46 punten, tot 535,05 punten. De Midkap-index van middelgrote fondsen daalde 1,3 procent tot 724,34 punten. Beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen omlaag met respectievelijk 0,3, 1,4 en 1,5 procent.

Correctie

Volgens vermogensbeheerder Gert Jan Geels van Eureffect komt er een correctieperiode aan. "Beleggers blijven zich zorgen maken over de renteontwikkeling en de inflatie. Bij gebrek aan fusie- en overnamenieuws zijn er momenteel geen impulsen voor de markt om verder te stijgen." Ook Han van Lamoen, analist bij FBS Bankiers noemde deze factoren een bron van zorg.

Hoewel het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië donderdag ongewijzigd bleef, had de renteverhoging door de ECB op woensdag nog steeds effect op het beurssentiment.

Bloedrood

De AEX kleurde dan ook bloedrood. De uitgever Wolters Kluwer (min 2,6 procent) en maritiem bedrijf SBM Offshore (min 2 procent) vingen de hardste klappen. Binnen de MidKap zakten biotechbedrijf Crucell en voedingsmiddelenbedrijf CSM respectievelijk 2,2 en 2,4 procent terug. Bouwbedrijf Heijmans verloor zelfs 3,2 procent.

Ahold

Binnen de hoofdgraadmeter bleef Ahold onaangetast door de tegenvallende stemming. Dat het bedrijf in de eerste drie maanden van dit jaar meer geld heeft verdiend dan verwacht, viel bij beleggers in zeer goede aarde. Het aandeel sloot 7,3 procent hoger op 9,73 euro.

Een andere positieve uitzondering was ASML. De chipmachinemaker werd 1,7 procent duurder als gevolg van een opwaardering van een Amerikaanse zakenbank.

Vodafone

Op de Franse beurs liep chemiebedrijf Rhodia averij op. Het aandeel daalde 6,5 procent doordat er geruchten gaan dat het bedrijf binnenkort moet waarschuwen voor een tegenvallende winst. Het Britse telecombedrijf Vodafone (plus 2,1 procent) gooide juist hoge ogen. De koers liep op omdat enkele activistische aandeelhouders zich meer bemoeien met de gang van zaken bij het concern.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3460 dollar in vergelijking met 1,3490 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.