AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenmarkten deden het donderdagochtend rustig aan na de verliezen in de voorgaande twee handelssessies. Na een hogere opening werd de winst in de loop van de ochtend grotendeels prijsgegeven.

In Amsterdam hielden Ahold en de zwaargewichten ABN Amro, Aegon, Fortis en Shell de hoofdindex in de plus.

Aan het eind van de ochtend noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 539,31 punten. Dat is een winst van 1,8 punten ofwel 0,3 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,2 procent tot 732,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden respectievelijk 0,1 en 0,2 procent in, terwijl de FTSE-index in Londen een winst vasthield van 0,4 procent.

Correctie

Vermogensbeheerder Gert Jan Geels van Eureffect ziet een correctieperiode naderen. "Beleggers blijven zich zorgen maken over de renteontwikkeling en de inflatie. Bij gebrek aan fusie- en overnamenieuws zijn er momenteel geen impulsen voor de markt om verder te stijgen."

Ahold voerde vanaf het begin van de handel de AEX-index aan. Het supermarktconcern haalde in het eerste kwartaal een winst van 241 miljoen euro. Weliswaar 5 miljoen euro minder dan een jaar eerder, maar meer dan de 229 miljoen euro waar analisten in doorsnee op rekenden. Ahold steeg 3,2 procent.

Groenink

ABN Amro-topman Rijkman Groenink zei woensdag eind juni of begin juli de uitspraak van de Hoge Raad te verwachten over de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle aan Bank of America. ABN Amro steeg 0,3 procent.

Aegon maakte voorbeurs bekend dat het zijn activiteiten in China met samenwerkingspartner CNOOC uitbereidt. China is een belangrijke groeimarkt voor de verzekeraar die sinds 2002 in het land actief is. Aegon schreef 0,5 procent bij.

Shell profiteerde van een stijging van de olieprijs. Een vat ruwe olie (159 liter) werd 0,4 procent duurder en kostte 66,15 dollar. In Londen steeg de prijs van Brent crude met 0,1 procent tot net boven de 71 dollar per vat. Shell won 1 procent.

ASML

Toeleverancier aan de chipindustrie ASML profiteerde van een adviesverhoging van de Amerikaanse zakenbank Sanford Bernstein. De bank bestempelde ASML als een "duidelijke winnaar" voor de lange termijn en verwacht dat het bedrijf een monopoliepositie krijgt op het gebied van lithografietechnieken. ASML werd 2,1 procent duurder.

In Londen sprong Vodafone in het oog met een winst van 2 procent. De activistische belegger ECS Assets drong er bij het telecomconcern op aan 38 miljard pond (56 miljard euro) uit te keren aan de aandeelhouders. Volgens ECS is de koers van Vodafone de afgelopen vijf jaar 28 procent achtergebleven ten opzichte van de koersontwikkeling van de FTSE-index.

De euro noteerde 1,3495 dollar in vergelijking met 1,3490 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.