TOKIO - De effectenbeurs van Tokio is donderdag een fractie hoger gesloten. De handel stond onder invloed van de koersverliezen woensdag in Europa en de Verenigde Staten. Koopjesjagers stapten echter in waarna de Nikkei-index uiteindelijk met 12,45 punten ofwel 0,07 procent steeg naar 18.053,38 punten.

Vooral aandelen in machinebouwconcerns, zoals Komatsu, waren gevraagd. Beleggers liepen daarmee vooruit op de publicatie van de orderontvangstdata in deze sector in de maand april. Die cijfers worden vrijdag bekendgemaakt. Komatsu werd 2,9 procent meer waard.

Rente

Op andere effectenbeurzen in het Verre Oosten bepaalde de angst voor hogere rentetarieven de handel. Met name in Australië zou de sterke banengroei tot een renteverhoging kunnen leiden. De belangrijkste index van Sydney sloot 0,4 procent lager op 6.311,10 punten. In de loop van de dag had het verlies 1,2 procent bedragen.

In Hongkong zakte de belangrijkste index aanvankelijk eveneens, maar in de loop van de handel volgde herstel en uiteindelijk bleef het verlies beperkt tot 0,09 procent op 20.800,16 punten. De oliemaatschappij CNOOC stond opnieuw in de belangstelling na de prijsstijging van ruwe olie. Ook aanbevelingen van effectenhuizen maakten het fonds gewild. Het was de zesde handelsdag op rij waarop CNOOC steeg.

Daarentegen pakte de effecnbeurs in Seoul een koerswinst van 0,6 procent. Gegevens die op een verder aantrekkende economie van Zuid-Korea wijzen, lagen daaraan ten grondslag. De Kospi klom 10,85 punten naar 1753,04 punten.