AMSTERDAM - Ahold heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 241 miljoen euro. Dat is 5 miljoen euro minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat heeft het supermarktconcern donderdag bekendgemaakt.

Het resultaat is boven de verwachtingen van analisten. Die hadden in doorsnee gerekend op winst van 229 miljoen euro.

Opening

De kwartaalcijfers vielen bij beleggers in goede aarde. Het aandeel Ahold steeg 2,7 procent naar 9,32 euro bij de opening van de beurs in Amsterdam.

De omzet van Ahold daalde met 0,7 procent naar 13,2 miljard euro. De lagere omzet is vooral te wijten aan de zwakke dollar ten opzichte van de euro. Het concern draait een groot deel van zijn omzet in de Verenigde Staten.

Kwartaal

Ahold draaide met Albert Heijn in Nederland opnieuw een sterk kwartaal. De operationele winst van de winkelketen steeg met bijna 50 procent naar 150 miljoen euro. De omzet van Albert Heijn steeg met 12,6 procent naar 2,4 miljard euro.

De winst van de Amerikaanse supermarkten van Ahold, Stop & Shop/Giant-Landover, staat onder druk. De operationele winst kwam uit op 228 miljoen dollar, 61 miljoen dollar minder dan een jaar geleden. De omzet steeg met 1,8 procent naar 5,1 miljard dollar.

Formule

Het resultaat is lager omdat Ahold bezig is de winkelformule aan te passen. Prijsverlagingen en het verbreden van het huismerkassortiment moeten de winkels nieuw leven in blazen. Met een soortgelijk recept won Albert Heijn in Nederland de prijzenoorlog.

De Amerikaanse winkelketen Giant-Carlisle zag zijn resultaat wel vooruitgaan. De operationele winst steeg met 5 miljoen dollar naar 56 miljoen dollar. De omzet nam met 16 procent toe naar 1,3 miljard dollar.

Foodservice

Aholds Amerikaanse dochteronderneming US Foodservice, die in mei is verkocht aan twee Amerikaanse investeerders voor 7,1 miljard dollar (5,2 miljard euro), realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 6,1 miljard dollar.

Dat is een stijging van 4,4 procent. De operationele winst steeg met 1,7 procent naar 104 miljoen dollar. De verkoop van US Foodservice moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders.

Moberg

De vertrekkende topman van Ahold, de Zweed Anders Moberg, vindt de resultaten over het eerste kwartaal "een bemoedigend begin van het jaar". De revitalisering van de Amerikaanse winkelketen gaat zoals gepland. "We zien bemoedigende verbeteringen in de manier waarop klanten de prijs en kwaliteit ontvangen", zei hij.

Moberg zei dat grote overnames "geen prioriteit" hebben voor Ahold, maar dat kleine overnames niet uit te sluiten zijn. Hij wilde niet ingaan op de geruchten over fusie tussen Ahold en zijn Belgische rivaal Delhaize. Wie hem gaat opvolgen, is nog niet bekend.