AMSTERDAM - Orange Nederland gaat van Franse handen over in Duitse. Deutsche Telekom wordt de nieuwe eigenaar, zo maakte het Duitse telecombedrijf woensdagavond bekend.

Het Franse telecombedrijf France Télécom, de huidige eigenaar, moet nog om tafel met de Nederlandse ondernemingsraad.

Volgens een woordvoerder van France Télécom is er nog geen officieel besluit genomen. "We willen eerst het advies van de Nederlandse ondernemingsraad voordat er een beslissing valt." De woordvoerder benadrukte dat het voorlopig gaat om een intentie om Orange Nederland aan Deutsche Telekom te verkopen.

Som

Een overnamesom is niet bekendgemaakt, maar volgens bronnen dicht bij het proces zou France Télécom de Nederlandse tak van Orange voor een bedrag van 1,3 miljard euro van de hand doen. France Télécom neemt op zijn beurt de Spaanse internetprovider Ya.com van Deutsche Telekom over voor 320 miljoen euro.

Met de overname wordt Deutsche Telekom, die met T-Mobile op de mobiele telefoniemarkt actief is, de op een na grootste aanbieder in Nederland. Alleen KPN heeft dan meer mobiele telefonieklanten. Vodafone volgt als nummer drie. Wel heeft Vodafone een hogere omzet dan Deutsche Telekom/Orange.

Klanten

In Nederland zijn er 17,3 miljoen mobiele telefonieklanten. Veel mensen hebben meerdere mobiele telefoons. Ruim de helft heeft een KPN-abonnement, ruim een kwart zit bij Deutsche Telekom. Vodafone heeft bijna 25 procent van de markt.

De laatste jaren is het aantal aanbieders op de telecommarkt gekrompen. In juni 2005 nam KPN Telfort over, waardoor het aantal aanbieders van vijf naar vier terugliep.

Als de overname van Orange door Deutsche Telekom door mededingingsautoriteit NMa wordt goedgekeurd, zijn er nog drie aanbieders op de markt.