NEW YORK - De effectenbeurzen in New York laten woensdag scherpe dalingen zien. Beleggers maken zich zorgen over de inflatie en mogelijke rentemaatregelen om die te beteugelen. Een uur voor de opening van Wall Street werd bekendgemaakt dat de loonkosten in het eerste kwartaal hoger waren dan verwacht. Daarnaast is de hoge olieprijs een bron van zorg.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde bij het slot van de beurs 13.465,67 punten, wat neerkomt op een daling van 129,79 punten ofwel 1 procent. De breed samengestelde S&P 500 daalde met 13,57 punten ofwel 0,9 procent tot 1517,38 punten. Ook de Nasdaq liet een daling zien van 0,9 procent.

De schermenbeurs daalde met 24,05 punten en kwam uit op 2587,18 punten. "Dit is de tweede dag van een daling van de beurzen over de hele wereld vanwege de rentetarieven", lichtte analist Kevin Kruzenski van zakenbank KeyBanc Capital Markets toe. "Vastgoedfondsen, die gevoelig zijn voor de stijging van de rente, staan onder druk."

Verder bleek woensdag uit cijfers dat de Amerikaanse productiviteit in het eerste kwartaal minder hard is gegroeid dan verwacht. De productiviteit van de niet-agrarische sector is gestegen met 1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Eerder werd uitgegaan van een stijging van 1,7 procent.

Analisten hadden hun verwachtingen over de productiviteit van de Amerikaanse werknemer, exclusief de agrarische sector, al naar beneden bijgesteld tot 1,1 procent, nadat de economische groeicijfers van het eerste kwartaal tegen bleken te vallen.

Loonkosten

De loonkosten stegen met 2,8 procent in dezelfde periode. Een eerdere schatting ging uit van een stijging van 2,3 procent.

Op alle beurzen waren meer dalers dan stijgers. De Dow telde 25 dalers en 5 stijgers. De koers van bedrijven in de energiesector waren de zwaarste dalers in de S&P 500 nadat cijfers van de Amerikaanse overheid aantoonden dat de olievoorraden meer zijn gestegen dan analisten hadden verwacht.

Ook de aandelen van zakenbanken lieten dalingen zien. De koers van zakenbank Goldman Sachs verloor ruim 1 procent. De koers van rivaal JPMorgan Chase & Co daalde met iets minder dan 1 procent.

Ameritrade

Opvallend was de koers van Ameritrade. Het via internet werkende Amerikaanse effectenbedrijf steeg ruim 4 procent. Het bedrijf maakte bekend dat twee hedgefondsen met een aandeel in het bedrijf willen dat bedrijf fuseert met sectorgenoot ETrade Financial Corp of met Charles Schwab Corp.

De koers van de biologische super Whole Foods Market, een branchegenoot van Wessanen in de VS, liet een daling zien nadat autoriteiten zeiden dat ze een rechtszaak wilde aanspannen tegen het bedrijf. De autoriteiten willen de overname van concurrent Wild Oats Markets door Whole Foods Market blokkeren. Het aandeel daalde ruim 3 procent.

Ook de belangrijkste Europese aandelenmarkten zijn woensdag met verliezen gesloten. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde als verwacht de rente met een kwart procentpunt naar 4 procent. Het begeleidende commentaar van voorzitter Jean-Claude Trichet had geen effect op de beurzen.

Op de valutamarkt stond de dollar aan het eind van de dag op 0,7404 euro. Dat maakt de euro 1,3503 dollar waard. De slotstand in Amsterdam was 1,3490 dollar.