AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten zijn woensdag met verliezen gesloten. Vanaf het begin van de handel liep het verlies van de indices steeds verder op in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Die verhoogde als verwacht de rente met een kwart procentpunt naar 4 procent. Het begeleidende commentaar van voorzitter Jean-Claude Trichet had geen effect op de beurzen.

Verlies

De AEX-index sloot op 537,51 punten. Dat is een verlies van 7,24 punt ofwel 1,33 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 2,1 procent tot 733,67 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 1,7 procent. De beurs in Frankfurt verloor 2,4 procent.

Trichet zei nog steeds een "plooibaar" rentebeleid te voeren. Analisten maakten hieruit op dat de ECB de rente verder zal verhogen als de bank dat nodig acht. De rente is in de afgelopen achttien maanden acht keer verhoogd en heeft met 4 procent het hoogste niveau in de afgelopen zes jaar bereikt.

Bernanke

Dinsdag zorgde Trichets collega Ben Bernanke, de president van het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, voor een mineurstemming op de aandelenmarkten. Hij liet doorschemeren dat de rente voorlopig niet wordt verlaagd ondanks een risico van aanhoudend hoge kerninflatie. Woensdag kwam een inflatie-indicator naar buiten, de arbeidskosten in het eerste kwartaal. Die kosten stegen sterker dan verwacht. Ondanks dit soort signalen rekent Bernanke echter op economische groei in de komende maanden.

In New York noteerden de Dow-Jonesindex en de S&P 500-index ruim een uur na de opening 0,7 procent lager. De Nasdaq deed het slechter met een openingsverlies van 0,8 procent.

DSM

Bij de hoofdfondsen op het Damrak leed DSM het zwaarste verlies. Het chemieconcern leverde 3,2 procent in, maar handelaren en analisten zagen geen directe aanleiding voor de koersdaling.

De uitzenders Randstad en Vedior stonden eveneens onder druk. Volgens handelaar Bastiaan van Ede van ING Wholesale Banking hebben deze aandelen een beta-waarde hoger dan 1. Dat wil zeggen dat de fondsen altijd harder stijgen of dalen dan de index. Randstad daalde 2,6 procent, Vedior verloor 2,7 procent. Midkapper USG en het lokaal genoteerde Brunel deelden in de malaise met verliezen van respectievelijk 2,3 en 4,7 procent.

Ahold

Ahold was ook onderaan te vinden in aanloop naar de eerstekwartaalcijfers die het supermarktconcern donderdag presenteert. Analisten verwachten dat de winst lager uitvalt dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, omdat Ahold nog altijd kampt met hoge kosten om de winkels in de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen. Ahold leverde 2,5 procent in.

In de MidKap-index moest een aantal fondsen flink inleveren. Baggerbedrijf Boskalis en de bouwers BAM en Heijmans leden de zwaarste verliezen en moesten 2,4 tot 3,9 procent terug. Van der Moolen, Getronics en Tele Atlas konden beleggers evenmin bekoren en daalden 2,4 tot 3,5 procent.

Euronext

Op de lokale markt deed beursbedrijf Euronext goede zaken. Het aantal transacties op de beursvloeren in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon steeg in mei met ruim 15 procent. Daarmee was mei de op een na drukste handelsmaand ooit. Euronext won 6,3 procent.

De euro noteerde 1,3490 dollar in vergelijking met 1,3520 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.