AMSTERDAM - Centaurus Capital heeft de Spaanse oud-premier Aznar benoemd tot lid van een nieuw opgerichte adviesraad. Dit zegt Bernard Oppetit, oprichter en Chief Investment Officer van het activistische hedgefonds woensdag in een interview.

Naast Jose Maria Aznar heeft Centaurus ook de Britse politicus Ken Clarke, de Franse econoom Thierry de Montbrial en de Japanse zakenvrouw Haruko Fukuda benoemd tot adviseurs.

'Het zijn heel ervaren mensen die we graag in onze toezichtsraad willen hebben', aldus Oppetit. De oprichter van Centaurus prijst met name het internationale perspectief van de nieuwe raadsleden. Zij bekijken de wereld vanuit een breed blikveld. 'Dat is heel belangrijk in dit veranderende internationale klimaat.' Oppetit noemt daarbij met name de sterke groei van China en India.

Oud-politici

Aan de benoemingen van oud-politici als Aznar en Clarke liggen volgens Oppetit geen politieke overwegingen ten grondslag. In Nederland is oud-premier Kok een geliefd commissaris vanwege zijn uitgebreide netwerk in politieke kringen. Oppetit benadrukt dat de nieuwe leden vooral hun toegevoegde waarde hebben in hun brede kennis en internationale ervaring.

Centaurus is een Europees hedgefonds met een internationeel belegd vermogen van meer USD 4,5 miljard. Centaurus is een belangrijke aandeelhouder van Stork. Eerder dit jaar baarde het hedgefonds, samen met collega-fonds Paulson, veel opzien door bij Stork te pleiten voor de verkoop van een aantal onderdelen en het wegsturen van de raad van commissarissen.

Ondernemingskamer

Om uit de impasse te komen gelastte de Ondernemingskamer begin dit jaar de instelling van drie zogenoemde supercommissarissen. Ook wordt op verzoek van de Ondernemingskamer onderzoek gedaan naar de gang van zaken bij Stork.

Oppetit zegt desgevraagd op dit moment niet te willen reageren op huidige ontwikkelingen bij het industriele conglomeraat. Of hij tevreden is met de voortgang die de supercommissarissen op dit moment hebben geboekt, is dan ook niet bekend.